A început sezonul alergiilor, iar proprietarii de terenuri riscă acum amenzi considerabile dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii multor persoane.
[eadvert]
Calitatea factorilor de mediu – aerul și biodiversitatea – sunt periclitate anual prin prezenţa plantei invazive „Iarba pârloagelor” – Ambrosia artemisiifolia (ambrozia), care invadează suprafețe mari de teren și produce polen puternic alergen.
Pentru identificarea buruienii ambrozia, precum și pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acesteia, pe pagina Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și a Ministerul Mediului s-a creat și s-a publicat o informare de prezentare a acesteia.
În vederea aplicării Legii nr. 62/ 2018 privind combaterea buruienii ambrozia, toți factorii interesați vor institui măsurile de prevenire, combatere și distrugere acesteia, prin respectarea prevederilor impuse în Normele metodologice aprobate prin Hotărârea nr. 707/2018.
Potrivit legii, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale (primăriilor comunale, orășenești și municipale), care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparținând genului Ambrozia se va declanșa primăvara, după răsărirea acestei specii.
Obligaţi să distrugă ambrozia
Distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, pentru verificarea aplicării lucrărilor de combatere.
Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare, se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.
Totodată, lucrările de întreținere a terenurilor în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate se fac în concordanță cu planul de managemen sau măsurile minime de conservare pentru ariile naturale protejate care nu dispun de plan de management.
Înaintea începerii lucrărilor de combatere a buruienii în arii naturale protejate, prin metodele prevăzute de lege, se va face o notificare prealabilă a Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate.
Ținând cont de implicaţiile privind sănătatea oamenilor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor face un apel la autorităţile administrației publice locale și proprietarii de teren să acorde o atenţie corespunzătoare combaterii acestei specii de plantă invazivă, atât în intravilanul localităților cât și din zonele învecinate.
Nerespectarea prevederilor prevederilor legale privind combaterea ambroziei, potrivit legii nr. 62/2018, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Trimite articolul
XSA SE UITE INAINTE PE TERENURILE PRIMARIEI SAU A ALTOR INSTITUTIII ALE STATULUI, APOI SA CAUTE IN ALTE PARTI
-
corect ! pe ei cine ii amendeaza ?