Protectorii consumatorilor vin cu o serie de sfaturi în ajutorul cetăţenilor privind achiziţionarea şi utilizarea bateriilor şi acumulatorilor auto. Astfel, comisarii CJPC Bihor vă recomandă să nu achiziţionaţi o baterie sub necesităţile automobilului, se recomandă un plus de capacitate, dar nu mai mult de 30% decât cea prescrisă de producător.
Citiţi cu atenţie certificatul de garanţie eliberat la vânzarea acumulatorului şi respectaţi întotdeauna instrucţiunile de montare, întreţinere, încărcare precum şi condiţiile de garanţie. Nu depozitaţi bateriile mai mult de şase luni pentru a le păstra în parametrii funcţionali, dar şi pentru a nu pierde o perioadă de timp din termenul de garanţie. Montaţi acumulatorii într-un service autorizat, o montare defectuoasă poate duce la pierderea dreptului la garanţie.
Sfaturi
„Atenţionăm consumatorii că bateriile umede conţin substanţe periculoase care pot produce arsuri în cazul unor manevrări greşite”, a precizat comisarul şef al OJPC Sebasian Secoşan.
Este interzisă aruncarea acumulatorilor uzaţi deoarece sunt consideraţi prin lege deşeuri periculoase. Prezenţa simbolului pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de X atenţionează consumatorii că au obligaţia, conform HG 1132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori, să predea acumulatorii uzaţi pentru colectare şi valorificare la centrele special amenajate. Sistemul depozit este sistemul prin care cumpărătorul, la cumpărarea unei baterii sau a unui acumulator pentru autovehicul, plăteşte în plus vânzătorului 10% din preţul de comercializare al produsului, suma care îi este rambursată atunci când bateria ori acumulatorul uzat, cu electrolitul în el, este returnat vânzătorului.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!