Infractorii cibernetici au început să folosească, din al doilea trimestru a anului, mai multe metode de înşelăciune prin intermediul aplicaţiei WhatsApp.
[eadvert]
Potrivit unei analize publicate de compania de securitate cibernetică Kaspersky unul dintre noile trucuri ale infractorilor cibernetici este un mesaj de tip „spam” trimis prin aplicaţia WhatsApp, prin care se solicită sume mici de bani. Una dintre metodele de fraudă constă în implicarea utilizatorilor în cadrul unui sondaj despre WhatsApp, prin care aceştia trebuie să trimită mesaje către mai multe persoane de contact pentru a primi un premiu.
Metode
O altă metodă folosită, invocându-se tot câştigarea unor premii, constă în anunţarea utilizatorilor că deja au câştigat un premiu, solicitându-li-se însă plata unei mici taxe pentru intrarea în posesia premiului.
Altă metodă de escrocherie în care este utilizată aplicaţia WhatsApp presupune crearea de către infractori a unor site-uri web false care invită utilizatorii la un chat pe WhatsApp cu „străini frumoşi”. Dar atunci când apasă pe link-ul către camera de chat, victima potenţială e direcţionată către o pagină de autentificare falsă, pe Facebook, şi riscă să dezvăluie informaţiile sale personale. Utilizatorii au primit, de asemenea, link-uri pentru aplicaţii false de mesagerie WhatsApp, fiind puşi în pericol prin descărcarea programelor malware.
Pe de altă parte, analiza Kaspersky arată că în cel de-al doilea trimestru al anului 2021, dată fiind întreruperea frecventă a lanţurilor de aprovizionare, atacatorii au căutat să folosească această situaţie în avantajul lor, pentru a fura banii şi detaliile cardului de credit ale utilizatorilor.
Începând din 2020, atacatorii au profitat de întreruperea livrărilor pentru a convinge utilizatorii să deschidă link-uri de phishing, iar în trimestrul al doilea al anului curent tendinţa a continuat, ba chiar infractorii cibernetici au devenit mai abili în localizarea mail-urilor de tip spam.
Infractorii cibernetici au lansat, de asemenea, site-uri web care par să ofere oamenilor şansa de a cumpăra colete care nu puteau ajunge la destinatarii vizaţi. Astfel de site-uri web erau create ca o loterie: utilizatorii nu cunosc conţinutul pachetului, dar licitează în funcţie de greutate, iar atunci când sunt declaraţi câştigători, pachetul nu li se transmite, deşi plătesc taxa solicitată.
Trimite articolul
XEu mi-am sters whatsap-ul si facebook-ul. A fost ciudat primele zile, dar mi-am dat seama ca am mai mult timp pentru a petrece in natura si gradinarit.