[eadvert]
De asemena, este necesar ca șoferii să conducă cu viteză redusă, adaptată condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră după o asigurare temeinică. În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza densității ploii, folosirea luminilor de către ceilalți șoferi reduce riscul producerii unor accidente. De aceea, polițiștii recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate drumurile, nu doar pe cele prevăzute de lege. Este recomandată și folosirea sistemului de ventilație-dezaburire a parbrizului și lunetei mașinii.
Un alt fenomen cu care se pot confrunta șoferii zilele acestea este ceața.
„Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca, în asemenea condiţii, să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă). De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Când condițiile meteo sunt nefavorabile fiţi mai atenţi la pietoni! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi se asigură mai puţin la traversare!”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar șef, Alina Fărcuța.
Pietonii sunt sfătuiți să evite deplasarea pe carosabil, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Totodată, pietonii au obligația de a se asigura temeinic înaintea traversării drumurilor și să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!