În cadrul unei întâlniri având ca temă centrală evenimentele prilejuite de Centenarul Marii Uniri, organizată la Prefectură, istoricul Viorel Faur a luat cuvântul, subliniind ironia istoriei: „În această sală, la 15 martie 1848 s-a citit declarația Uniunii Ungariei cu Ardealul. Curios, la 150 de ani distanță suntem noi aici”. Același Faur a subliniat contribuția Oradiei la Marea Unire, dând exemplul Supplex-ului întocmit la curtea episcopului greco-catolic de Oradea, Igantie Darabant. De asemenea, Declarația de autodeterminare a românilor, din 12 octombrie, semnată în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea, document ce a premers Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Viorel Faur le-a atras atenția primarilor asupra importanței și rigurozității cu care se cer montate plachetele ce onorează memoria delegaților bihorenilor la Marea Unire – inițiativă a Consiliului Județean și a Muzeului Țării Crișurilor. „Noi, cei din Bihor, nu am așezat decât două-trei însemne memoriale, în zona Beiușului. Avem acum o șansă unică să facem manifestări care să rămână pentru posteritate. Dacă se pun plăci în județ, aceste plăci ar trebui să fie expresia voinței locale. Dacă există, cei din sat ar trebui să se gândească cum am face noi să așezăm un semn în timp. Nu neapărat pe Primărie. Din cele 26 de județe, în Bihor au fost cele mai multe cercuri electorale, în număr de 12. Fiecare cerc sau oraș trebuie să așeze o placă în care să se menționeze că, spre exemplu, din cercul electoral Beiuș – Vașcău au fost aleși delegați, practic deputați, pe baza unui vot liber, universal, pentru prima dată universal, în noiembrie 1918”, a transmis Faur. Acesta a subliniat nevoia ca pe acele plachete memoriale să fie trecute toate aspectele istorice care indică însemnătatea laboriosului proces electoral, prin care s-au desemnat delegații la Marea Adunare Națională – cei care au votat (!) în Sala Unirii din Alba Iulia.
„Aceștia sunt parlamentarii noștri, la Alba Iulia. Cel mai mare Parlament al românilor, cu 1.238 de parlamentari. De ce a fost așa mare? Au vrut să fie reprezentativi, voiau să fie o forță”, le-a mai precizat Faur celor care au umplut sala de la Prefectură.
Grup pentru Centenar
Prin Ordinul Prefectului Ioan Mihaiu, la nivelul județului Bihor s-a constituit un așa-numit Grup de Lucru pentru Centenar. Din grupul de lucru fac parte decidenți politico-administrativi, episcopul ortodox și cel greco-catolic, rectorul Universității din Oradea, decani, prodecani, istorici, cadre universitare, directori ai instituțiilor de cultură și cadre militare, active sau în rezervă. Acest grup de lucru va avea rolul de a coordona activitățile legate de Centenar, în județul Bihor, constatându-se nevoia unui liant pentru o mai bună comunicare între instituțiile publice angrenate în acest proces.
Prefectul Mihaiu a informat că acest grup de lucru se va întruni lunar și va centraliza, respectiv va actualiza calendarul evenimentelor.
[related-post post_id=”1991142″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!