Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a decis extinderea planului de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetățenilor județului Bihor sărbători de iarnă liniștite, pe toata perioada sărbătorilor de iarnă.
[eadvert]
Planul de măsuri cuprinde acţiuni de verificare a operatorilor economici care comercializează produse alimentare caracteristice acestei perioade, acțiuni prin care vor fi vizate unităţi din toate municipiile și orașele județului – Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi în comunele și celelalte localităţi.
Un accent deosebit se va acorda operatorilor alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comercialzare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimentare etc.). Nu vor scăpa de controale nici unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri, unități de catering etc.) care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in, sau intenționează să livreze aceste preparate la diferite mese festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Sub lupa inspectorilor sanitari vererinari bihoren se află şi mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, sau între exploatațiile nonprofesionale în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, și a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației.
Amenzi
În cadrul acestor activități de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii sau altor alimente specifice sezonului, destinate comercializării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.
Organele de control reamintesc că este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). Datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. Vânzarea, respectiv achizitionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în Baza Naţională de Date care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.
De asemenea, anterior sacrificării porcinelor pentru consum familial, trebuie solicitat medicului veterinar din localitate, expertizarea stării de sănătate a animalului, și ulterior a salubrității cărnii obținute.
„Nu consumaţi carnea de porc obținută din sacrificări tradiționale, şi nu o preparaţi sau înstrăinați, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, transmit veterinarii bihoreni.
Conform normelor în vigoare, se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.
Mare atenţie la online
În contextul actual, în care activitățile de comercializare a alimentelor în mediul on-line au o pondere tot mai ridicată, inspectorii recomandă consumatorilor să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul ori furnizorul de alimente deţine autorizaţie sanitari veterinară.
„Această activitate de verificare nu necesită mai mult de 30 secunde și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul”, se arată în comunicatul DSVSA Bihor.
Pentru semnalarea oricăror cazuri în care se observă sau supicionează intenția de a comerializa alimente în condiții care pun sau s-ar putea pune în pericol siguranța alimentară, ori situații de comercializare a produselor alimentare în spații neautorizate sau din surse ori tăieri clandestine, consumatorii sunt rugaţi să înștiințeze în mod operativ DSVSA Bihor, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situații. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la CALL CENTER din cadrul ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!