UPDATE 6 | Potrivit căpitan ISU Crișana, Camelia Roșca, „în intervalul orar 13.45 – 14.30, echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Stației Aleșd, Detașamentului de Pompieri Salonta și Stației de Pompieri Ștei au acționat pentru degajarea a cinci copaci doborâți de vântul puternic pe un autoturism în municipiul Oradea, respectiv pe carosabil, în localitățile Aleșd, Groși, Salonta și Ștei”.
UPDATE 5 | Pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea intervin pe strada Matei Basarab, pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism.
UPDATE 4 | Sfaturile pompierilor militari bihoreni în caz de furtună:
În cazul în care furtuna este iminentă:
– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber.
– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.
– Închideţi ferestrele şi uşile.
– Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
– Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:
– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică.
– Nu vă întindeţi pe pământ.
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă,câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc..
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale.
– Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
UPDATE 3 | Vântul puternic a făcut pagube și în Oradea. Pe strada Matei Basarab un copac a căzut peste un autoturism parcat.
UPDATE 2 Trei persoane care se aflau la ștrandul din Aleșd au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost lovite de bucăți mari de grindină. Echipaje medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD au acordat îngrijiri medicale victimelor.
Totodată, bucățile mari de grindină au a spart și geamurile mai multor autoturisme din localitate.
Rafalele de vânt au rupt copaci și chiar și acoperișul unui impobil din Aleșd.
UPDATE 1 Pe alocuri vântul a făcut deja ravagii, mai mulți șoferi au semnalat copaci rupți între Oradea și Aleșd și întrea Oradea și Arad.
Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 13:00 – 13:45, se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie și vor depăși la rafală 100 km/h, grindină de mici și medii dimensiuni.
Pe alocuri, aversele de ploaie pot cumula 20-25 l/mp.
Localitățile afectate din județul Bihor: Aștileu, Brusturi, Ceica, Cetariu, Copăcel, Dobrești, Drăgești, Hidișelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Lugașu de Jos, Oșorhei, Paleu, Săcădat, Sâmbăta, Sânmartin, Sârbi, Spinuș, Țețchea, Tileagd, Vârciorog;
Pentru localitățile: Oradea, Biharia, Borș, Cefa, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgești, Gepiu, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Mădăraș, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sănnicolau Romăn, Sântandrei, meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!