Alături de echipa Aqua Crisius, în lunca Crișului Repede, pe malul drept, între podul Dacia și puntea Intelectualilor, de Ziua Mondial a Apei Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a organizat ateliere de pescuit dedicate tinerilor. Atelierele i-au avut ca invitați pe elevii Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre” din Oradea.
[eadvert]
Echipa Aqua Crisius a prezentat două stiluri de pescuit precum și bune practici de comportament pe malul apei.
Atelierul nzmărul unu a constat în pescuit la muscă artificială (flyfishing) cu Andrei Togor, coordonator Aqua Crisius.
„Am pus accentul pe conștientizarea impactului pe care îl au acțiunile noastre asupra apei. Tinerii au înțeles specificitatea pescuitului cu muscă artificială, cât de sportiv și elegant este acest stil de pescuit și impactul pe care îl pot avea acțiunile noastre în supraviețuirea unui pește eliberat”, a subliniat acesta.
Atelierul numărul doi a constat în prezentarea echipamentul individual de pescuit. Marcus Drimbea, ranger Aqua Crisius a fost cel care a coordonat acest atelier.
În cadrul atelierului dedicat echipamentului pentru pescuit s-a trecut în revistă logistica necesară unui pescar pentru a-și desfășura activitatea. Elevii au învățat cum se manipulează corect un pește, cum ajută ochelarii polarizați sau ce este o pereche de waders, noțiuni elementare pentru viitori pescari.
Atelierul numărul trei a fost dedicat pescuitului cu năluci (spinning) – cu Alex Blaga locul şase în Campionatul Național de Spinning de pe Mal.
Acesta le-a prezentat tinerilor conceptul de streetfishing (pescuit urban), un pescuit dinamic, în viteză, care nu necesită pregătiri foarte mari, adică o lanseta echipată cu o mulinetă și o cutie de năluci artificiale. În acest stil de pescuit, peștii vizați sunt peștii rapitori. S-a pus accentul pe pescuitul responsabil și de ce este important să eliberăm peștii care sunt partenerii noștri. „Este extrem de important să nu lăsăm deșeuri ori fire de pescuit pe maluri sau în apă, pentru că păsările și alte viețuitoare acvatice pot avea de suferit”, le-a spus pescarul tinerilor prezenţi la manifestare.
Trimite articolul
XPe vremuri copil fiind, nu auzisem de Ziua Mondiala a Apei, iar in acel loc imortalizat in foto de inceput , langa pod, stateam langa un “meserias” si asistam cum scotea din apa Criului pret de cateva ora multe kg de peste. Ce vremuri frumoase, ce oameni … ce oras superb.
-
Scotea peștele și îl bagă la sacoșa că așa erau învățați. Asa erau vremurile atunci, acum este foarte bine ce se întâmplă când se fac astfel de ateliere care au că scop educarea. Felicitări celor implicati, sunteți pionieri
Priveliste deplorabila pe Cris in zona dintre Pod Sovata -Pod Densuseanu !Oare cine trebuie sa intretina albia Crisului?Rusine!
Nu stiu cum se face ca inainte de ’89 cu toata poluarea si industria care deversa era peste pe cris ca toti ‘meseriasii’ care bagau tot la plasa si vindeau pe urma la budibar cu 5 lei pe ata , era peste in Crisu Repede , o fi de la curatenia apei ca nu mai sunt in zone subspecii intregi , o fi de la ‘grija’ actualilor , nu se stie , dar rezultatul se vede , sau de fapt apa nu e asa curata de facto .