Şcoala condusă de directorul Pásztor Gabriella, fostul consilier pe probleme de învăţământ în limbile minorităţilor al fostului vicepremier Marko Bela iese din tipare prin genul de activităţi în care sunt atraşi copiii. Planetariul din sala de sport a școlii, lansările de rachete de ziua spaţiului şi ceasul solar sunt elemente care dau personalitate unităţii de învăţământ. Rezultat al colaborării dintre profesorul de geografie, director adjunct al şcolii Eliza Tăut, Nicoleta Pázmányi, președinta „Astroclub Meridian 0” şi directorul Pasztor Gabriella , ceasul solar e un material didactic unic într-o unitate de învăţământ. El poate fi utilizat în „procesul învățării punctelor cardinale, a orientării în teren cu ajutorul soarelui, cât și în clasele gimnaziale, când se învață elemente de mișcare a pământului, mișcare aparentă a soarelui, echinocțiul și solstițiul, noțiunile de longitudine, fus orar, diferența dintre ora solară și ora oficială, aplicarea matematică a construirii cercului, unghiurilor și în multe aplicații practice, cum ar fi calcularea diferenței orei exacte locale a Oradiei față de cea a Bucureștiului sau a altor orașe”, explică profesorul Eliza Tăut.
Pentru construirea ceasului a fost necesară efectuarea unui lung șir de observații în perioada orei prânzului, pentru stabilirea cu exactitate a orei 12:00 în amplasamentul ceasului. „Totul a depins direct de condițiile meteo, existând zile în care nu am progresat deloc din cauza norilor sau ploii, citatul anonim „Sine sole sileo” („Fără soare sunt mut”) demonstrându-și din plin veridicitatea”, a spus profesoara Eliza Tăut. În antichitate, cu ajutorul ceasului solar oamenii observau mișcarea umbrei unui obiect pe suprafața pământului şi acestea marchează începutul încercării de a diviza ziua în unități mai mici. Proiectul este o acțiune educativă în spiritul acestei legături a omului cu habitatul său natural”, spune profesoara. Ceasul solar în curtea Școlii „Szacsvay Imre” este un proiect interdisciplinar, care implică elemente de matematică, fizică și geografie. Copiii învaţă lucruri noi prin observare și descoperire.
În aceste zile însă, participanţii în tabara de limbi străine s-au bucurat de lucru pe ateliere, învăţănd poezii, cântece în engleză, daneză, maghiară şi română. Şi nu în ultimul rând de sport, dans şi mâncare sănătoasă. Profesorii implicaţi în proiect sunt: Pasztor Gabriella, profesor de franceză, Tunyogi Katalin, responsabil de proiect, profesor de geografie- istorie Tăut Eliza, Szekely Anna, limba română, Kun Ildiko, Zahu Valeria, profesor de germană, Alfoldi Andrea, Toth Maria, profesor de engleză, Nyitrai – Tunyogi Reka, profesor de daneză, Szabo Terez, Vincze Melinda- la limba maghiară şi română, Kovacs Eniko, limba engleză, Kiss Tunde- educaţie muzicală, Bica Tunde, Daniel Vanca şi Eva Tar, profesori de educaţie fizică şi zumba fitness.
Citiți principiile noastre de moderare aici!