Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în perioada noiembrie-decembrie o serie de ateliere de educație muzeală dedicate copiilor.
Una dintre aceste activităţi se numeşte „Arlechinul” şi este adresată elevilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani. Activitatea este un curs teoretic și practic care presupune inițierea copiilor în tehnica de lucru a colajului, având ca model lucrarea „Arlechinul” a pictorului Corneliu Baba, păstrată în colecția Secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor și expusă în cadrul expoziției de bază. Copiilor le vor fi prezentate albume de artă aflate în colecția Bibliotecii privitoare la opera pictorului Corneliu Baba, apoi vor realiza practic o lucrare de colaj a lucrării „Arlechinul”, pe suport de carton.
Activitatea se va desfășura în perioada 7-8 noiembrie şi 12-13 decembrie 2023, între orele 10.00-12.00. Atelierul se desfășoară cu grupuri de minim 10 și maxim 20 de copii. Taxa de participare este de 15 lei/elev. Activitățile vor fi organizate și susținute de către Augustin Țărău, muzeograf, Secția de Artă, și Cristian Negru, bibliotecar, Secția de Relații Publice și Expoziții.
O altă activitatea de educație muzeală se intitulează „Orașul meu, toamna” şi este adresată elevilor din învățământul primar. Va cuprinde discuții interactive despre arborii care se întâlnesc în orașul nostru, despre schimbările care au loc toamna, vizionarea de filme scurte despre acest anotimp şi activități practice – confecționarea de animale și alte figurine din castane.
Activitatea se va desfășura în perioada 7-8 noiembrie şi 12-13 decembrie, între orele 10:00-11:00 şi 12:00-13:00. Atelierul se desfășoară cu grupuri de minim 10 și maxim 25 de copii. Taxa de participare este de 15 lei/elev. Activitățile vor fi organizate și susținute de către Gabriela Lobonț și Adina Pop, muzeografe la Secția de Științele Naturii.
Activitatea „Istoria timbrului” se adresează elevilor din clasele primare și care va cuprinde prezentarea istoriei timbrelor în România, prezentarea unor colecții de timbre și a modului cum se păstrează acestea, învățarea scrierii corecte a datelor de expediere și a lipirii timbrului pe plic şi vizitarea secției de Istorie, fără ghidaj. Activitatea va fi imortalizată și reprodusă pe fotografii care vor fi oferite fiecărui elev ca o amintire plăcută legată de participarea la acest atelier.
Participanții și cadrele didactice vor trebui să aibă fiecare asupra lor o scrisoare sau o felicitare completate, pe care ulterior, în cadrul atelierului, să le expedieze la adresa dorită. Activitatea se va desfășura în perioada 14-16 noiembrie, între orele 09:00 – 10:00 și 10:15 – 11:15.
Atelierul se desfășoară cu grupuri de minim 10 copii. Taxa de participare este de 20 lei/elev. Activitățile vor fi organizate și susținute de către Andreea Pop – muzeograf și Dalida Moga – educator muzeal de la Secția Relații Publice și Expoziții.
Instituţia muzeală organizează şi un Atelier de caligrafie, adresat elevilor cu vârste cuprinse între 10-18 ani. Cursul practic de inițiere în caligrafie își propune introducerea în tainele scrisului frumos, oferind posibilitatea participanților de a dobândi un set de cunoștințe creative și aptitudini practice, de a-și antrena atenția și concentrarea, dar și de a-și crește gradul de manualitate și precizie.
Cursul îşi propune să se desfășoare într-un format compact, interactiv şi atrăgător. Se va vorbi despre instrumentele şi mediile de lucru ale caligrafilor, despre tehnicile de lucru specifice domeniului, despre ce se poate face azi cu ajutorul caligrafiei, şi se vor face exerciţii de caligrafie.
În partea a doua a întâlnirii, participanții vor putea vizita expoziția secției de istorie, vizualizând obiecte, documente, carte veche românească și străină. Activitatea va avea loc în perioada 10 noiembrie şi 8, 15 decembrie, între orele 12:00-14:00.
Atelierul se desfășoară cu grupuri de minim 10 și maxim 20 de copii. Taxa de participare este de 20 lei/elev. Activitățile vor fi organizate și susținute de către Petru Ardelean – muzeograf și lect. univ. dr. Adina Vesa de la Universitatea din Oradea.
Activităţile se vor desfășura la sediul instituției din Str. Armatei Române nr.1/A. Programările pentru toate cele patru ateliere se pot face la nr. de telefon 0722/081.499, de luni până vineri, între orele 9.00-15.30.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!