Copiii și adulții ucraineni care și-au găsit refugiu în Oradea, sunt ajutați să te integreze în comunitate cu ajutoul unor ateliere de cusut, școală de vară și tabără de vară.
[eadvert]
Activiățile destinate refugiaților sunt realizate de Asociația Grund Community.
„Scopul principal al programelor este de a oferi intervalul de timp și condițiile materiale pentru ca cetățenii ucraineni să se conecteze cu localnicii, în limbajul comun al activităților artizanale, al descoperirii, al jocului și, astfel, să se integreze într-o comunitate care este în mod inerent multilingv și multicultural”, a declarat Aczél Dóra, președintele Grund Community
Atelierele de cusut au debutat în luna iunie și au loc la Comuniteca, de la magazinul Crișul. Aici, participanții croiesc și decorează împreună articole vestimentare.
Pentru cei care preferă să petreacă timpul în natură, există Grădina Comunitară a unchiului Peter și evenimentele Gândaci și frunze, unde copiii și adulții pot face „plimbări de explorare delicioasă a naturii în livadă”. Copiii ucraineni pot participa și la Școala de vară, organizată în colaborare cu International School of Oradea. Totodată, cei vârste între 6 și 12 ani se pot bucura de taberele de vară numite Gr(o)unded Camp. Acestea sunt gratuite și funcționează în baza unor sponsorizări. Taberele sunt organizate la Ferma Posticum, în luna august, unde vor avea loc activități în natură.
Evenimentele se derulează cu sprijinul Fundației Comunitară Oradea, prin programul Oxfam, finanțat prin „Integration Program for Refugees”, înființat cu sprijinul Marii Britanii. Asociația Grund Community din Oradea, înființată în 2019, deschis prima grădină comunitară din oraș și este dedicată educației și predării non-formale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!