[eadvert]
Înfiinţată în 2004 în Oradea, Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin (E.T.C.) este o companie teatrală independentă , care și-a propus să promoveze tinerii creatori și ultimele tendințe din zona artelor spectacolului, un accent deosebit fiind pus pe lucrul cu studenții și promovarea de absolvenți ai facultăților cu profil artistic, lucrul cu adolescenți și formarea de noi spectatori, instruirea și formarea spectatorului, sincronizarea artei cu realitățile actuale și exploatarea spațiilor neconvenționale.
„Organizația noastră pune la dispoziția publicului un concept educațional care implică o metodă de abordare a disciplinei prin interacțiune directă, în mod liber și deschis, oferind o programă care să țină cont de gradul de dezvoltare al fiecărui participant în funcție de vârstă și anumite necesități legate de evoluția vorbirii, a mobilității fizice și psihice, a capacității de socializare, de autocunoaștere, de cunoștințe, de integrare, de conștientizare a deprinderilor greșite și eliminarea lor treptată”, se prezintă asociaţia.
Din echipa E.T.C. fac parte: Sebastian Bărbălan – performer, coordonator şi pedagog, Cristina Butușină, secretar literar al asociaţiei, PR, absolventă a Facultăţii de Arte Oradea şi Roberta Varhanyoszki, asistent voluntar, sudentă a Facultăţii de Arte.
Ateliere noi
În afară de atelierele de teatru pe care asociaţia le-a organizat până acum pe categorii de vărstă, noutatea constă în atelierele de: cinematografie, creație vestimentară, improvizație, teatru și interpretare, dicție și mișcare scenică, atelier de arte plastice şi cursuri de teatru online.
Atelierul de cinematografie, de exemplu, se adresează persoanelor de peste 14 ani, având grupe formate din maxim 12 cursanți care participă la o ședință pe săptămână, cu durata de trei ore şi jumătate, timp de trei luni. Cei interesaţi vor învăţa despre elemente de istoria cinematografiei, elemente de limbaj cinematografic și de estetica filmului vor viziona filme şi vor participa la discuții libere și analiză estetică a filmelor vizionate.
De asemenea, atelierul de creație vestimentară, accesorii, costum de spectacol și film este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani care își doresc să pătrundă în lumea creației vestimentare, să-și exploreze potențialul creativ și imaginația, să cunoască noțiuni de bază despre modă, istoria îmbrăcămintei, cromatică vestimentară, croitorie, broderie și alte tehnici textile.
Programa este concepută astfel încât să ajute la dezvoltarea creativității, a inteligenței emoționale, a exprimării stărilor interioare, a răbdării și atenției la detalii.
Un alt atelier nou este cel de Dicție și mișcare scenică. Pentru dezvoltarea calității artistice a participanților, dicția și mișcarea au o importanță deosebită, atât în vederea unei prezențe adecvate pe scenă sau pe micul și marele ecran, cât și în viața de zi cu zi. O dicție bună și corectă înlesnește comunicarea între oameni, în vreme ce exercițiile de mișcare și improvizație dezvoltă imaginația participanților, îi învață să aibă încredere în forțele proprii, să se cunoască pe ei înșiși, îi obișnuiește cu lucrul în echipă și le stimulează capacitățile ludice.
Atelierele se desfășoară la sediul Asociației de Teatru Experimental Clandestin, Strada Olteniei nr 69, programul fiind flexibil, stabilit cu fiecare în parte. Informaţii se pot afla la telefonul 0740308321 sau la adresa de e-mail crea.arta@gmail.com. Toate materialele sunt incluse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!