Ediția a II-a a evenimentului-manifest Street Delivery Oradea se va desfășura în 18, 19 și 20 iunie în trei locații din oraș: parcul Petőfi Sándor, parcul Libertății și malul Crișului Repede, între Podul Centenarului și Podul Decebal. Cu tema „Leapşa”, acolo se vor desfășura simultan ateliere creative, workshop-uri educative și reprezentații de teatru. Mici şi mari vor privi oraşul prin caleidoscopul copilăriei, cu joc şi bucurie. De asemenea, Parcul Petőfi Sándor va găzdui şi primele concerte cu muzică live din Oradea după pandemie, unul dintre invitaţi fiind Valeria Stoica.
[eadvert]
Organizatorii invită orădenii din toate generaţiile să se joace împreună şi să se bucure de oraşul lor.
„Nimic nu este perfect, dar cred că împreună putem face orice loc și timp mai prețios și mai fericit. Street Delivery are puterea de a aduce împreună oameni complet diferiți, dar care împreună fac cele mai creative și frumoase lucruri. Anul acesta, Street se întâmplă datorită echipei extraordinare cu care lucrez”, spune Maria Scripcă, organizator Street Delivery Oradea, manager librăria Cărturești Oradea.
La această ediţie, o echipă de artiști, arhitecți, urbaniști și voluntari vor da viaţă clădirilor prin picturi murale, vor crea instalaţii interactive, vor transforma copacii şi asfaltul şi vor readuce orădenilor locuri uitate punându-le în valoare prin street art.
„Nu a fost ușor, de aceea vreau să le mulțumesc partenerilor Administrația Bazinală a Apelor Crișuri, Fundația Comunitară Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune și pentru spijunul acordat de Primăria Oradea, precum și tuturor colaboratorilor care vă așteaptă la ateliere și workshop-uri. Cât despre sponsori, au toată aprecierea noastră având în vedere în ce context dificil ne aflăm.”, subliniază Maria Scripcă.
Instalaţii interactive
În Parcul Petőfi Sándor vor fi amplasate instalaţii realizate din materiale reciclate, ușor de realizat, cu un buget mic, printre materialele folosite fiind cartonul, paleții şi dopurile de plastic.
„O instalație importantă este jocul Jenga. Piesele de Jenga vor fi realizate din carton, pentru a fi cât mai ușor participanților de a le anima cu câte un mesaj, un desen sau o amprentă în timpul evenimentului. O altă instalație va fi realizată din paleți pentru zona de expoziție a unor proiecte studențești de arhitectură intitulată «Casa în natură». Celor mici le pregătim deja panouri colorate care vor însufleți gardul locului de joacă.
Panourile sunt realizate din plăci PVC rezistente în timp, astfel încât gardul animat de figuri inspirate din mediul natural și oraș să se păstreze și după eveniment. O altă instalație va fi «Lasă dopul aici!» , unde invităm orădenii să contribuie cu câte un dop pentru realizarea logo-ului evenimentului din dopuri de plastic de culori diferite. Toate piesele și instalațiile vor fi realizate cu ajutorul voluntarilor și a studenților arhitecți de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.”, explică Greta Zsak, organizator Street Delivery, arhitect.
Printre cei care vor organiza ateliere socio-educative și workshop-uri sunt: Fundația Comunitară Oradea, atelierele bilingve pentru copii Clever Kids, Ma-hub, Cătunul Verde, Ono-despachetărie și Endea.
Criş Delivery
Parte din eveniment, Criş Delivery va reconecta oamenii cu spaţiile verzi din parcuri şi malurile Crişului, spune Adrian Hagiu, organizator Criș Delivery, architect, prof. univ. la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea: „Râul ne-a lipsit mai mult decât oricând și vrem să îl facem cunoscut și să îl redescoperim, să îi potențăm valoarea”.
Pe malul Crişului va fi amplasat un ponton temporar montat pe structură de lemn, poziţionat în lunca inferioară stângă dintre podul Centenarului și podul Decebal. Pontonul va servi lansării ambarcațiunilor mici cum ar fi caiac, canoe, paddleboard. Echipe de canotori și caiaciști vor face demonstrații pentru public, precum și competiții pe apă.
Tot în cadrul Criş Delivery va fi realizat un panou informativ pe care va fi prezentată vegetația existentă în zonă – arbori și arbuști – care contribuie la imaginea unui ecosistem dezvoltat spontan pe această parte de mal. Vor fi prezenți şi speakeri din țară (profesioniști arhitecti, designeri, peisagisti), care vor prezenta orădenilor exemple de bună practică din țară și străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul și extravilanul localităților şi importanța landscape-design-ului ca metodă de potențare a calității spațiului public.
Pentru a fi la curent cu programul evenimentului, urmăriţi pagina https://www.facebook.com/streetdeliveryoradea. Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19. Ne distanțăm fizic, dar ne apropiem social! Street Delivery este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!