[eadvert]
Elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Oradea vor avea în curând un atelier în care își vor putea desfășura activitatea practică. Astfel, la finalul studiilor, ei vor obține o calificare profesională de nivel III. Aceasta îi va ajuta să se angajeze mai ușor, devenind muncitori calificați, explică prof. Monica Gale, director adjunct al liceului.
În atelierul ce se amenajează vor lucra elevii de la trei calificări profesionale: mecanică auto, zidari, pietrari tencuitori și instalatori instalații tehnico-sanitare și de gaze.
Echipa tehnică de la Cesal se află în aceste zile în incinta liceului și împreună cu elevii și profesorii de aici, a turnat o șapă autonivelantă în noul spațiu care va fi amenajat.
Practic, este vorba de un atelier mai vechi al unității de învățământ, care nu a mai fost folosit și care va fi renovat și utilat cu mese de lucru și utilaje pentru construcții și pentru service-uri auto.
Renovarea și utilarea va fi făcută împreună cu Asociația firmelor bihorene, cu Centrul de Excelență în Învățământul Profesional Dual și cu sprijinul unor companii.
„Cesal sprijină cu materialele, resursa umană și specialiștii. Aceștia din urmă vor susține cursuri pentru liceenii de la specializarea construcții”, a spus Dorin Culic, președintele Centrului de Excelență în Învățământul Profesional Dual.
Activitatea de amenajare a spațiului face parte dintr-un alt proiect mai mare pe care Centrul de Excelență îl derulează împreună cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, având ca scop atragerea tinerilor spre învățământul profesional și tehnic.
„Știm bine că învățământul în România este împărțit în tehnic și teoretic. Cel teoretic are peste 60% pondere, dar ne dorim să schimbăm această pondere, iar acel procent de 60% să devină învățământ profesional. Adică ne dorim cât mai mulți copii pe partea tehnică. De cinci ani de zile încercăm să profesionalizăm școala, să profesionalizăm profesorii și să aducem tehnică nouă în școală”, a spus Radu Silaghi, directorul Asociației Firmelor Bihorene.
Profesorul Nicolae Madar spune că laboratorul va fi foarte util pentru elevi, mai ales că va fi dotat cu utilaje și cu tot ceea ce este modern și necesar activităților practice.
„Elevii vor învăța aici partea mecanică, instalații și construcții. Există cerere pentru aceste specializări”, a spus profesorul Madar.
Potrivit acestuia, într-o clasă cu profilul mecanică auto sunt câte 20-28 de elevi, la fel și în cele de construcții și instalații.
Pe perioada studiilor, dar și după ce-și obțin calificările, tinerii sunt angajați sau cooptați de firmele cu care colaborează Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.
„Pe partea mecanică avem 26 de service-uri din Oradea cu care colaborăm, pe costrucții avem vreo 15 firme, iar la instalații 6-7”, afirmă prof. Nicolae Madar.
Agenții economici spun că se implică în proiect pentru a contribui la formarea de personal calificat, care ar urma apoi să ajungă în activitatea de producție.
„Există o nevoie tot mai mare de personal calificat profesionist, pentru a ne sprijini în toate activitățile noastre. Pe de altă parte, este nevoie să sprijinim comunitatea. Este nevoie ca școala profesională să fie updatată la noile cerințe tehnologice, iar curricula profesională, curricula școlii trebuie să fie și ea adaptată la ceea ce există în mod real pe piața materialelor de construcții și nu numai în România”, a spus Mihaela Masaric, director vânzări și marketing în cadrul companiei orădene.
Elevii care se pregătesc aici s-ar putea afla printre viitorii angajați, speră angajatorii. De aceea, ei sunt prezenți în școală cu echipa tenică pentru a transfera cunștințele practice elevilor, viitorilor meseriași.
„Principalul nostru scop aici este să învățăm viitorii meseriași. De fapt, principala problemă în România sunt meseriașii care nu doar că nu au experiență, ci nu au nici cunoștințe. De aceea, vrem să-i învățăm pe viitorii meseriași cum să aplice corect produsele și de asemenea, să le prezentăm produsele inovative din piață. Forța de muncă este o problemă cam peste tot. Dar acesta este scopul nostru: pe viitor să nu mai avem aceleași situații”, a spus Andrei Marian, director produs în cadrul unei companii de construcții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!