Livrările se fac pe bicicletă. La un moment dat kilometrajul bicicletei lui Răzvan înregistra 12.000 km.
Ea a absolvit Facultatea de Chimie. El e absolvent de Sociologie. “Povestea începe simplu cu doi adolescenţi, studenţi sau proaspeţi absolvenţi de facultate în Timişoara care se hotărăsc să îşi facă săpun natural. Numele lor: Andrea şi Răzvan. Pe scurt, Andrea e mai serioasă şi mai cu picioarele pe pământ, eu (Răzvan) sunt mai impulsiv şi mai aerian un pic dar ne înţelegem bine.
Avânt mare, încredere, speranţe, vise, optimism – toate la maxim până la primul săpun, care n-a ieşit. După primul au mai urmat alte câteva zeci. Nu am renunţat, am perseverat. Ne-am adus ingrediente de calitate din Germania şi cărţi despre săpunit din Statele Unite.Am luat-o de la capăt. Şi ne-a ieşit bine. Chiar foarte bine.
Apoi au început să ne iasă mai mereu. Am dat şi la prieteni şi le-a plăcut. A trecut cam jumătate de an şi ne ieşeau tot mai bine. Atât de bine că eram tot mai des îndemnaţi de prieteni să ne deschidem o afacere. Zis şi făcut: a început documentarea. Asta cu documentarea a fost şi mai grea decât săpunitul. Până la urmă am scos-o la capăt şi ne-au apărut şi primele avize de la Ministerul Sănătăţii. Ce mai, eram autorizaţi.A urmat zbaterea şi storsul de idei pentru nume, logo şi slogan. Sloganul e al Andreei; la fel şi numele. Endea – Tested on friends.
Şi e pe bune cu testatul pe prieteni. Avem toţi prietenii care ne-au ajutat în formă maximă şi vă pot confirma”, povesteşte Răzvan Paută. Nu totul a mers de la început ca pe roate, fie şi fiindcă Răzvan nu şi-a dorit doar să producă bio, ci şi să facă livrarea eco, pe două roţi. “Mai greu a fost cu primul târg din Timişoara şi primele comenzi către primii clienţi. Era iarna lui 2010, în luna ianuarie. Iarnă cu zăpadă şi ger chiar şi la Timişoara. Eu am zis că trebuie să livrăm altfel decât restul lumii. Mi-a venit ideea livrării cu bicicleta.
Ecologic, ce mai. Andrea mi-a zis: pe frigul ăsta? Tu eşti nebun. Dar am început să livrăm cu bicicleta şi aşa facem şi acum. Putem să ne lăudăm că suntem singurul producător care livrează personal cu bicicleta”, spune Răzvan povestea Endea. Au urmat apoi şi rezultatele. Şi dorinţa lui Răzvan şi a Andreei de a se dezvolta.“Am început să ne extindem producţia, să ne diversificăm şi să simţim nevoia de mai mult loc. Aşa că ne-am mutat la aer curat, la o casă cu gradină mare în Săldăbagiu de Munte, unde am amenajat şi un laborator profesional. Acum avem ciclo-livrare personală atât în Timişoara cât şi în Oradea. Produsele Endea sunt 100% naturale, realizate manual prin metoda „la rece” (săpunurile).
Sunt produse exclusiv în România. Nu folosim decât uleiuri naturale atestate, de import Germania. Am început cu săpun, şampon solid, am continuat cu balsam de buze şi bombe de baie şi avem acum aproape 100 de produse cosmetice naturale diferite: deodorante stick și roll, creme de corp, creme de față, unturi de corp, aftershave și va mai urma… “, povesteşte Răzvan. S-au documentat şi au decis că cea mai bună modalitate e să acceseze fonduri europene derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Conform OJFIR Bihor, valoarea totală a proiectului este de 100.000 de euro. Atelierul de manufactură săpun bio de la Săldăbagiu de Munte este un proiect care se află în discuții pentru depunerea spre finanțare în cadrul submăsurii 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole.
„Acest proiectul este evaluat şi contractat urmând ca beneficiarii să înceapă procedura de achiziţii. Măsurile derulate din PNDR nu se adresează strict agriculorilor. Acestea susţin şi demararea unor afaceri în mediul rural. Bihorenii au înţeles acest lucru şi au depus în număr mare proiecte în cadrul acestei submăsuri”, ne-a spus Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul submăsurii 6.4 este de sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale. Se doreşte astfel stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale.
Dezvoltarea activităților non-agricole existente, crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban sunt alte obiective ale submăsurii. Pot primi bani nerambursabili micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural, micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării dar şi fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului şi nu va depăși 200.000 euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali. Secretul succesului celor doi tineri? Tot ce am făcut şi mai facem, facem cu drag. Acesta e secretul dacă vă întrebaţi. A, da, ar mai fi un secret: Andrea e perfecţionistă, dar să nu îi spuneţi că am zis aşa”, spune Răzvan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!