Invitaţia la dezbatere a rămas neonorată de publicul larg, economiştii Primăriei însă, au avut o veste şi mai neplăcută pentru contribuabili decât se putea anticipa: o creştere şi mai mare a impozitului pe proprietate. Expunerea s-a făcut de directorul economic Eduard Florea în prezenţa lui Tănase Miculescu, adjunctul său, a viceprimarului Ovidiu Mureşan şi a consilierilor locali din Comsia Buget.
Proiectul de hotărâre postat pe pagina de internet a Primăriei prevede ca unică modificare a impozitelor pe proprietate mărirea celui pe proprietaţi imobiliare. „Am propus un procent de 4,2%, dar s-ar putea ca procentul final să fie mai pare. Aşa cum se vehiculează, există posibilitatea ca Guvernul României să emită o hotărâre prin care să impună actualizarea impozitelor cu indicele inflaţiei pe ultimii trei ani, care este de 16%”, a declarat Eduard Florea. Cum la Oradea impozitele s-au actualizat cu inflaţia acum doi ani, creşterea finală ar fi de 11%.
Conform vicelui Mureşan, pe lângă actualizarea cu inflaţia, în 2013 se va majora la 0,4% la 0,5% şi impozitului pe clădirile fundaţiilor şi cultelor religioase în care se desfăşoară activităţi economice. Bani mai mulţi vor plăti, cu titlul de impozit, şi proprietarii de imobile plasate pe 50 de străzi din Oradea care au fost modernizare şi pe care s-au introdus, în acest an, utilităţi. Asta datorită schimbării zonării fiscale a acestora.
Proiectul ce va ajunge marţi în dezbaterea consiliului local conţine modificări care ţin de schimbarea filosofiei fiscale a administraţiei locale. Economiştii susţin menţinerea la un nivel suportabil a fiscalităţii directe – taxe şi impozite pe proprietăţi, crescând şi cu peste 100% o parte din taxele pe care orădenii trebuie să le plătească pentru serviciile suplimentare cerute Primăriei. În plus, executivul consideră potrivită şi introducerea unor taxe noi, cu valori considerabile. La propunerea Direcţiei Tehnice, economiştii susţin introducerea unei taxe pentru avizele Comisiei Municipale de circulaţie: 50 de lei pentru persoane fizice şi dublu pentru persoane juridice. O altă noutate e taxa de 20 de lei impusă notarilor, executorilor judecătoreşti şi băncilor care cer informaţii din baza de date a Primăriei. Un abonament anual care ar oferi acces nelimitat e propus la 4.000 lei pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!