Hackerii au blocat baza de date de la Spitalul Curteanu. DIICOT a intrat pe fir În decurs de două ore, sistemul informatic al Spitalului Curteanu a fost complet distrus de hackeri.
S-a întâmplat în zorii zilei de sâmbătă, 4 iulie, Între orele 5:00 – 7:00, cum avau ulterior să depisteze informaticienii, Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” Oradea a fost ținta unui atac cibernetic de tip ransomware, în urma căruia a fost criptată și blocată întreaga bază de date, respectiv toate informațiile și fișierele existente în serverele unității sanitare.
Cu alte cuvinte, toată baza de date personale din spital, cu informații pacienți, cadre, achiziții, a dispărut. Din fericire, spitalul avea un sistem back-up, prin care s-a reconstituit baza de date hăcuită. Se scrie de mână În ajutorul IT-iștilor de la Curteanu au sărit informaticienii de la Primărie, Spitalul Județean și colaboratori.
Însă, de sâmbătă și până azi, nu mai e voie să se acceseze calculatoarele în spital. Se completează doar cu scris de mână toată documentația, fișe de internări/externări, tratamente etc. Managerul Spitalului Curteanu, ec. Maria Silaghi, a informat că, spre deosebire de alte dăți, acum nu sunt atât de mulți internați în unitate, deci volumul de muncă la scris pe foi e mai mic.
Managerul a spus că se așteaptă încă un echipament pentru a se remedia complet problema și că se lucrează la instituirea de adrese de mail la toate secțiile: “S-au făcut eforturi imediate și susținute pentru recuperarea datelor criptate, astfel încât activitatea medicală să nu fie perturbată”. Plângere la DIICOT și alarmă În aceeași zi au fost sesizate toate instituțiile competente cu privire la acest incident de securitate, precum și instituțiile în relația cu care acest incident ar fi putut avea repercursiuni directe, a transmis managerul Silaghi, care a informat că luni, 6 iulie, a făcut și plângere la DIICOT Oradea și la toate instituțiile abilitate inclusiv în cibernetică.
Managerul ține să mulțumească celor ce au ajutat spitalul și trage semnale de alarmă: „Mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat și ne-au sprijinit, toată baza de date a Spitalului Municipal fiind în prezent reconstruită”, a declarat pentru BIHON.RO&JB, managerul Spitalului Curteanu, ec. Maria Silaghi.
Acesta este un semnal de alarmă pentru toată lumea, se poate întâmpla în orice instituție, chiar dacă ai back-up și antivirus. E nevoie chiar și de trei back-upuri, ca să fie sigur că, în caz de furt informatic și blocaj, să nu pierzi baza de date.
Trimite articolul
XS-a blocat portofelul și eroii nu mai pot lua șpaga.
Parca si anul trecut s-a intamplat asa ceva…
Cei de acolo nu au invatat nimic, sau nu se prea pricep?
Si uite asa, dispar documentele pentru achizitii, si totul este legal :))).