Cu prilejul revenirii în Cetatea Oradea și a echinocțiului de primăvară marcat de evenimentul „Ora Pământului”, membrii Astroclubului „Meridian 0” s-au alăturat și anul acesta celor peste 2 miliarde de oameni pentru a celebra momentul. Pentru acest lucru membrii Astroclubului au avut avut alături un grup de profesori și elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.
„Pentru noi a fost o sărbătoare triplă pentru că a reprezentat și momentul mult așteptat de a ne relua activitatea în Cetate și momentul Echinocțiului de primăvară”, a spus Nicoleta Pazmany, președinta astroclubului.
Despre importanța Astroclubului
„Vreme de aproximativ 200 de ani, mai exact între 1464-1667, întocmirea hărților atât de necesare navigatorilor în perioada de aur a marilor descoperiri geografice, a avut ca referință meridianul 0 care a fost amplasat în Cetatea Oradea. El trecea chiar pe lângă clădirea Palatului Episcopal de atunci, iar poziția acestui meridian reper se datorează lui Ioan Vitez de Zredna, episcop între anii 1445 şi 1465, în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Episcopul Vitez i-a fost chiar profesor personal lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara şi ulterior voievod al Transilvaniei”, a precizat Nicoleta Pazmany.
Primul sediu al Astroclubului a fost în Grota Roșie din Cetate, iar printre membrii fondatori a fost și profesorul Marin Dacian Bica. Despre acesta se spune că s-a născut la solstițiul de vară și a plecat printre aștri la echinocțiul de toamnă. Acesta a iubit enorm copiii și aștrii, reușind să facă Oradea cunoscută nu numai pe Pământ (prin Olimpiadele internaționale la care a participat împreună cu copiii) ci și în întreg Universul prin numele dat unui asteroid din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
Asteroidul „Marin Bica”
Din 11 octombrie, asteroidul (4633) 1988AJ5 îi poartă numele, „Marin Bica”. Aflat la o distanță de 2914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică = distanța de la Pământ la Soare), asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5,67 ani, are o magnitudine de 12,8 și un diametru estimat la nouă kilometri. Propunerea a fost făcută de 10 studenţi români, grup condus de orădeanul Cristian Lazăr, masterand la International Space University din Strasbourg, care a propus numirea unui asteroid în memoria profesorului Marin Bica, în cadrul campaniei internaționale „Name an asteroid”, lansată în 2013. Numele propus de participanții români a fost selectat de Consiliul Consultativ al Generației Spațiale (SGAC) dintre cele 1.500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internațional Astronomical Union – IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești.
Un alt membru fondator de seamă este Mircea Bradu, care spune că „Meridian 0 trebuie lăsat strămoșilor, ca o datorie de onoare”. Printre pasionații în astronomie și membri ai clubului se numără Hoffer Grațian, Dan Cernea, Vlad Filimon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!