Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a deschis expoziția retrospectivă de ceramică Astral a artistului plastic George Tiutin. Vernisajul a avut loc vineri, în sala de expoziții temporare a Secției de Artă. În deschiderea evenimentului au vorbit curatorii expoziției: Mariana Zintz, istoric și critic de artă, și Cornel Abrudan, șeful Secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor şi istoricul Florina Ciure, şefa secţiei Istorie.
[eadvert]
„Cred că ceramică nu se poate face fără un dialog cu pământul şi cu civilizaţia universal umană, fără trecerea pământului prin foc, şi fără trecerea vieţii pe Pământ. (…) Când «fac» ceramică, am un sentiment de mare bucurie: iau în mâini bulgărele de lut şi modelez din el ceva care să nu-l supere – de fapt, ceva care să-i placă. (…) La prima vedere s-ar putea crede că lucările mele sunt simple pietre, dar am făcut distincţie între şelfuirea pietrelor de natură şi gestul mâinii care modelează obiectul, care mângâie, rotunjeşte bulgărele de lut, ajuată fiind de roata olarului. Am dorit o şelfuire spirituală.”, mărturisea George Tiutin.
George Tiutin s-a născut la Talpoş, în Bihor, în 6 mai 1935. A absolvit în 1963 Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Facultatea de Arte decorative, avându-i ca profesori pe sculptorii Mac Constantinescu şi Zoe Băicoianu.
Între anii 1968 – 2009 George Tiutin realizează, singur sau participând în colective de artişti, o substanţială operă de artă murală şi decorativă în ansambluri turistice sau rezidenţiale din Olimp, Neptun, Sinaia, Bucureşti, Snagov.
Remarcabile pentru amploarea explorărilor artistice sunt expoziţiile autorului din 1971: Bucureşti şi Linköping, Suedia, 1981, Bucureşti şi Malmö, Suedia şi 2012, Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia, unde a expus instalaţia ceramică intitulată „Pământ şi Comos”. George Tiutin este iniţiatorul Simpozionului de ceramică de la Medgidia.
A fost membru al UAP din 1965, la secţiunea arte decorative. Lucrările sale sunt expuse în muzee şi colecţii private din lume, de la Stockholm la Tokyo, trecând prin Belgrad şi Bucureşti. Artistul a decedat la Bucureşti în 26 decembrie 2013, la vârsta de 78 de ani.
„George Tiutin este un personaj cu o viziune cosmică, cu o viziune a formelor materiale şi a materialelor cu care lucrează deosebit de speciale, totul pornind de la o formă rotundă şi de la elemente de tip arhaic, în acelaşi timp cu o sensibilitate pentru modul de prelucrare a ceramicii, a emailului şi mai ales a formelor pe care dânsul le pune în asociere una cu cealaltă”, spune Cornel Abrudan, şeful Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor.
58 de lucrări ceramice ale lui George Tiutin au fost donate anul trecut de către Eva Lazăr instituţiei muzeale orădene. Eva Lazăr a recuperat lucrările ceramistului George Tiutin din atelierul acestuia, de la Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!