În această perioadă, fermierii pot depune proiecte în cadrul Submăsurii 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, cu ocazia unei sesiuni speciale deschise de Ministerul Agriculturii şi AFIR.
Pragurile de calitate lunare stabilite pentru sesiunea 2016 – 2017 sunt: 60 de puncte pentru perioada 15.12.2016 – 12.01.2017, 45 de puncte pentru perioada 13.01.2017 – 12.02.2017 şi 25 de puncte pentru perioada 13.02.2017 – 28.02.2017.
Beneficiarii măsurii 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole sunt fermierii, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate, precum şi cooperativele (cooperativele agricole şi societăţile cooperative agricole), grupurile de producători, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare care deservesc interesele membrilor.
Pentru justificarea condiţiilor minime obligatorii specifice proiectului este necesară prezentarea, în cadrul Studiului de Fezabilitate, a tuturor informaţiilor concludente în acest sens, iar documentele justificative vor susţine aceste informaţii. În cazul depunerii mai multor proiecte, solicitantul/beneficiarul, după caz, trebuie să dovedească existenţa cofinanţării private cumulat pentru toate proiectele.
Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili. De asemenea, investiţia trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minim 8.000 SO (valoarea producţiei standard).
Investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin una din acţiunile eligibile prevăzute prin submăsură: investiţii în înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea fermelor zootehnice, inclusiv tehnologii eficiente de reducere a poluării şi respectarea standardelor Uniunii, care vor deveni obligatorii pentru exploataţii în viitorul apropiat, şi cele pentru depozitarea/gestionarea adecvată a gunoiului de grajd în zonele unde această cerinţă este în curs de aplicare.
Eligibile la finanţare
Se finanţează şi investiţii în înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea fermelor vegetale, inclusiv capacităţi de stocare, condiţionare, sortare, ambalare a producţiei vegetale pentru creşterea valorii adăugate a produselor, investiţii în înfiinţarea/înlocuirea plantaţiilor pentru strugurii de masă şi alte culturi perene. Bani primesc şi investiţiile în scopul îndeplinirii standardelor comunitare în cazul tinerilor fermieri în conformitate cu art. 17 (5) al Reg. 1.305/ 2013, în care sprijinul poate fi acordat pe o perioadă maximă de 24 luni de la momentul instalării, şi investiţii de conformare cu noile standarde în cazul modernizării exploataţiilor agricole conform art. 17 (6), în care sprijinul poate fi acordat pe o perioadă maximă de 12 luni de la data la care noul standard a devenit obligatoriu pentru exploataţie.
Înfiinţarea şi/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilităţi şi racordări, investiţii în procesarea produselor agricole la nivel de fermă, precum şi investiţii în vederea comercializării, investiţii în înfiinţarea şi/sau modernizarea instalaţiilor pentru irigaţii în cadrul fermei, inclusiv facilităţi de stocare a apei la nivel de fermă, cu condiţia ca acestea să reprezinte o componentă secundară într-un proiect de investiţii la nivel de fermă, pot primi de asemenea finanţare. Eligibile sunt şi investiţiile în producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, cu excepţia biomasei în cadrul fermei, ca şi componentă secundară în cadrul unui proiect de investiţii, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu, investiţii în instalaţii pentru producerea de energie electrică şi/sau termică, prin utilizarea biomasei ca şi componentă secundară în cadrul unui proiect de investiţii, iar energia obţinută va fi destinată exclusiv consumului propriu.
Totodată, o altă condiţie obligatorie este că solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanţării investiţiei.
De asemenea, viabilitatea economică a investiţiei trebuie să fie demonstrată în baza documentaţiei tehnico-economice.
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard), sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi: pentru proiectele care prevăd achiziţii simple maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici, pentru proiectele care prevăd construcţii-montaj: maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal şi maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic. Pentru proiectele care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate – maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil va fi de 30% şi nu va depăşi pentru proiectele care prevăd achiziţii simple maximum 500.000 euro, pentru proiectele care prevăd construcţii-montaj maximum 1.000.000 euro, pentru sectorul vegetal respectiv, maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic, iar pentru proiectele care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate maximum 2.000.000 euro.
În cazul cooperativelor şi grupurilor de producători, sprijinul va fi de 50%, fără a depăşi maximum 2.000.000 euro, indiferent de tipul investiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!