Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte până în 31 iulie 2016, ora 16.00, cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol, dar şi cel pomicol prin intermediul submăsurii (sM) 16.4 (pentru sectorul agricol) şi sM 16.4a (pentru sectorul pomicol) din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Alocarea bugetară disponibilă pentru aceste două submăsuri în această sesiune anuală aferentă lui 2016 este de 10,5 milioane de euro. Pentru sectorul agricol fondurile disponibile în această sesiune sunt de 7 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol sunt de 3,5 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de maxim 100.000 euro per beneficiar iar intensitatea sprijinului este de 100% nerambursabil. Pragul minim de depunere este de 10 puncte. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info.
Obiectivul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare. Ambele submăsuri susţin atât cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi alte forme de cazare în mediul rural, cât şi realizarea de parteneriate cu organizaţii neguvernamentale şi autorităţi publice.
Eligibile
Sunt eligibile activităţile de promovare referitoare la crearea sau dezvoltarea unui lanţ scurt (sau a mai multor lanţuri scurte) de aprovizionare şi la piaţa locală deservită de acest lanţ/ aceste lanţuri. Beneficiari eligibili sunt parteneriatele constituite în baza unui Acord de Cooperare format din cel puţin un partener din categoriile (fermieri, microintreprinderi şi intreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, consilii locale, unităţi şcolare, inclusiv universităţile de profil, unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică) şi cel puţin un fermier sau un grup de producători/ cooperativă care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol sau pomicol, în funcţie de submăsură.
Parteneriatul poate avea ca membri şi persoane fizice, cu condiţia ca liderul de proiect să fie cel putin PFA, II, IF . În cadrul submăsurilor „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare” aferente sectoarelor agricol şi pomicol sunt eligibile cheltuielile prevăzute în Planul de marketing/ Studiu, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!