Oradea s-a umplut vineri de culoare, muzică și tinerețe. 392 de copii din Oradea, Beiuș, Săcuieni, Maieru (Bistrița), Săpânța și Vadu Izei (Maramureș), Sibiu, Iclod (Cluj), Vatra Moldoviței (Suceava) și Satu Mare au participat la ediția a X-a a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „asta-i datina străveche”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea și a cuprins o paradă a portului popular (vineri, pe străzile Oradiei) și un spectacol, organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Costumați în straie populare, copiii au prezentat tradiții și obiceiuri specifice zonei din care provin. Alaiul a pornit de la Casa de Cultură a Sindicatelor pe Podul Intelectualilor spre Prefectura și Consiliul Județean Bihor, unde mulțimea de colindători s-a oprit pentru a vesti nașterea Mântuitorului, și a continuat pe strada Republicii – pietonal spre Primăria Oradea – Biserica cu Lună și Catedrala din Centrul Civic.
Peste tot, invitații la ,,Asta-i datina străveche” au poposit pentru a-și prezenta colindele și obiceiurile din zonele din care provin. Festivalul a continuat a doua zi cu un spectacol care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Tradiții
Pe scena Casei de Cultură, alături de copiii și tinerii ansamblurilor participante, a susținut un recital de coline artista maramureșeancă Năstăcuța Iuga, foarte apreciat de publicul din sală. Aproape de finalul recitalului, copiii din grupurile participante, au urcat, unul câte unul, pe scenă alături de artistă. Momentul a emoționat-o profund pe Năstăcuța, care a ales să cânte câteva colinde împreună cu copiii. La fel de apreciată a fost și evoluția elevilor profesoarei Aurica Bonțu, din grupul Corinteii al Liceului de Arte Oradea, respectiv cea a elevei Alexandra Berindei.
Evenimentul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Bihor, prin Direcția Social Comunitară Oradea, și susținut de Mănăstirea Sfintei Cruci, Casa de Cultură a Sindicatelor, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Asociația „Crișana”, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Asociația Dascălilor Bihoreni, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu”.
Prin acest eveniment, Pro Bambini își dorește să pună Oradea și județul nostru pe harta zonelor unde încă se mai păstrează vii și nealterate tradițiile și obiceiurile străbune specifice acestei perioade a anului.
Organizarea unui festival-concurs, care are ca scop promovarea şi conservarea tradiţiilor şi care reuneşte grupuri din mai multe judeţe şi din afara ţării, este justificată prin contribuţia evenimentului la viaţa culturală a judeţului, cât pentru că promovează un spirit competitiv în rândul copiilor, dar şi o cooperare între copii din mai multe judeţe”, spun reprezentanții Asociației Pro Bambini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!