Doar 72 de candidaţi din cei 3.200 de înscrişi au reuşit să treacă de proba eliminatorie a admiterii la Institutul Naţional de Magistratura (INM). Printre ei se află un singur candidat bihorean, Ramona Cristina Filip, care a răspuns corect la 73 de întrebări în condiţiile în care la testul grilă eliminatoriu trebuie minim 70 de răspunsuri corecte. Cel mai bun punctaj, 85 de răspunsuri corecte, l-au obţinut Andrei Iugan (Bacău) şi Marius Vâlcu (Teleorman). Şapte candidaţi bihoreni au avut punctaje apropiate de pragul de promovare: Carmen Ioana Cherteş (67 p), Delia Lucian (66 p), Alexandru Robert Bogdandi (65 p), Ciprian Hămbăraş (65 p), Iulian Alexandru Stoia (65 p), Rada Ioan Alba (63 p) şi Ioana Alexandra Ceauşu (60 p). La capătul opus s-au aflat Lucian Boroş (17 p), Viorica Anica Paşcalău (20 p) şi Răzvan Romulus Chebeleu (20 p).
Subiecte dificile
Rezultatul testului grilă susţinut pe 26 august a fost dat publicităţii miercuri, inclusiv pe site-ul INM.
Cei prezenţi la examen spun că în niciun an nu s-au dat subiecte atât de dificile, formulări neclare şi „întortocheate”. Mai mult, se pare că unele întrebări au avut la bază jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, material care nu a fost indicat în bibliografia studiată de candidaţi.
Examenul de admitere la INM este constituit dintr-o probă eliminatorie de tip grilă, un test de raţionament logic şi un interviu, candidaţii spunând că grila este piatra de încercare a examenului. Mai exact un test de 100 de întrebări din drept penal, drept civil, procedură penală şi procedură civilă, la care candidaţii trebuie să dea cel puţin 70 de răspunsuri corecte, pentru a putea trece la probele următoare.
Absolvenţii de drept care trec de examenul de admitere în magistratură trebuie să urmeze apoi doi ani de cursuri INM pentru a putea profesa apoi ca procuror sau judecător.
În 2009, de proba eliminatorie la admiterea INM au trecut aproape 250 de candidaţi, iar în 2008 aproape 220.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!