O singură ofertă a fost depusă pentru instalarea unei surse noi de producere a energiei energetice în baza de producție a Termoficare SA, de pe Borșului. Oradea e la a doua tentativă de a cumpăra un sistem care să înlocuiască grupul energetic vechi, pe gaz, neconform cu pretențiile europene de mediu.
[eadvert]
Un singur operator economic a depus ofertă pentru proiectul „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”, prin care va fi instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice în incinta CET. Data limită de depunere a fost 20 octombrie, dată până la care a fost depusă o ofertă de către asocierea formată din Loial Impex SRL – lider de asociere și Moldproiect ASD SRL – asociat 1 și Engul SRL – asociat 2 și avându-i subcontractanți pe Corsem Impex Srl și Construcții Bihor SA.
„Cu reprezentanții Loial am mai purtat discuții preliminare, s-au interesat de această licitație și au venit să vadă amplasamentul”, a declarat Călin Ungur, directorul Termoficare SA pentru Bihon.ro.
Proiectul este finanțat în cadrul programului guvernamental „Termoficare”, și există semnat un contract de finanțare între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și Primăria municipiului Oradea.
Finanțarea va fi suportată în următoarele cote (conform prevederilor programului) după cum urmează: 15% din surse de la bugetul local, iar până la 85% de la bugetul de stat.
Valoarea estimată este de 158.732.996,21 lei fără TVA.
„Scopul proiectului este de a contribui la creșterea competitivității și eficienței întregului sistem de termoficare prin modernizarea tuturor componentelor sistemului de termoficare din Oradea”, transmite Primăria Oradea prin comunicat de presă.
De altfel, CET-ul orădean funcționează cu sistemele noi – motorul de cogenerare și cazanele de apă fierbinte – care nu fac față, însă, iarna, când consumul înregistrează creșteri mari din cauza temperaturilor scăzute.
În ultimii ani, Termoficare SA a pornit și vechiul grup energetic pe gaz. Centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare. Prin urmare, echipamentele blocului 1 prezintă o uzură avansată care nu mai asigură siguranță în exploatare. Din cauză ca acesta e foarte poluator, orașul a primit amenzi de la Agenția de Protecția Mediului.
Trimite articolul
XAsa este cand pseudo specialistii hotaresc in domenii la care nu se pricep!