Ambasadorul Onorific al Asociaţiei Romane a Victimelor Accidentelor Rutiere, Cristian Ştefan Vasile informează că asociaţia a fost înfiinţată în 2011, a urmare a numărului alarmant atât al accidentelor cât şi al victimelor. Scopurile principale ale asociaţiei constă în apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului (prin consiliere şi asistenţă psihologică, medicală şi juridică), prevenirea accidentelor rutiere prin campanii de informare şi susţinerea morală şi financiară (prin donaţii) a victimelor.
Spre sau dinspre cluburi
Asociaţia a fost înfiinţată cu cinci membri fondatori, acum sunt 12, plus 200 de voluntari care acoperă toate judeţele din ţară. În vestul ţării, Asociaţia are o filială la Arad. Membrii AVAR colaborează cu Ministerul de Interne, poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, serviciile Poliţiei Rutiere, inspectoratele şcolare, prefecturile de judeţ etc.
Cristian Ştefan Vasile spune că în 2011 numărul accidentelor rutiere a fost în creştere faţă de 2010, la fel şi numărul răniţilor grav, dar numărul persoanelor decedate din aceste accidente rutiere a fost într-o uşoară scădere. Astfel, în 2010 în România s-au produs 6.688 accidente rutiere, în 2011 un număr de 6.749, iar numărul răniţilor grav în 2010 a fost de 6.219 și de 6.399 în 2011. Numărul românilor morţi în accidentele rutiere grave a fost de 1.676 în 2010 şi 1.459 în 2011. Anul 2012 a debutat cu o creştere a numărului de accidente rutiere comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi.
Cristian Ştefan Vasile spune că cele mai multe accidente rutiere şi victime se produc la Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Târgu Mureş, Brăila, Călăraşi, Constanţa şi Teleorman şi atenţionează asupra faptului că foarte multe accidente sunt produse de tineri între 18-22 ani. Cele mai multe accidente provocate de tinerii cu această vârstă (78%) sunt comise în drum spre sau de la cluburi, în principal din cauza vitezei prea mari şi/sau consumul de alcool. Un sfat care aş vrea să îl transmit tinerilor este acela că “un om prevenit e un om salvat”.
Ar vrea altă lege
Membrii ARVAR transmit că urmează să susţină dezbateri pentru majorarea cuantumului pedepselor pentru cei care produc accidente rutiere în mai multe oraşe din ţară: Oradea, Bucureşti, Buzău, Cluj, Focşani, Timişoara. La dezbateri, ARVAR invită ca parteneri judecătorii şi poliţiştii, pentru a se face cunoscut punctul lor de vedere.
Cristian Ştefan Vasile anunţă că membrii ARVAR vor să iniţieze un proiect de lege, prin care să fie mărite pedepsele celor responsabili de producerea accidentelor rutiere grave.
Şi pentru că exită confuzii în privinţa termenului de victimă (unii cred că victimă înseamnă doar persoană decedată, când de fapt se referă şi la o persoană accidentată), Cristian Ştefan Vasile explică: „Victimă este persoana vătămată. Victimă înseamnă acea mamă a cărui copil de doar 7 ani i-a murit pe trecerea de pietoni, iar fratele celui decedat, fiind cu un an mai mic îi este foarte greu să se recupereze din punct de vedere psihologic, neînţelegând de ce nu mai are cu cine să se joace. Cred că doar victimele sunt cele care pot defini foarte clar acest termen”. Tocmai de aceea, spune C.S.V, în evenimentele organizate de ARVAR se folosesc clipuri având în prim plan victimele, scopul fiind ca publicul să vadă întradevăr trăirile acestor persoane care suferă de pe urma unei clipe de neatenţie din partea lor sau din partea celorlalţi participanţi la trafic. Aşadar, victimele din prezentările noastre sunt cele care, pot spune, sunt simbolurile accidentelor rutiere”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!