„Peisaj dezolant pe cei 28,5 km ai lotului Biharia-Chiribiș din #AutostradaTransilvania: terasamente degradate pline de buruieni și culturi agricole, aliniament abia vizibil uitat de negura timpurilor și pile cu armături ruginite răsărite din loc în loc ca într-un film post-apocaliptic: https://youtu.be/JalqwKY0QtE . Nu e ficțiune, ci realitate cruntă: lucrări demarate în 2004 de Bechtel, reziliere cu americanii în 2013 (la 50% stadiu pe Suplacu de Barcău-Borș), apoi în 2015 re-contractare cu spaniolii de la Corsan-Corviam și… iar reziliere în 2016 pentru că noul-vechi antreprenor n-a făcut practic nimic. Apoi în august 2017 se licitează din nou și după 3 (trei!) ani se semnează contractul în iulie 2020 cu românii de la Trameco/Selina: 6 luni proiectare, 18 luni execuție, 326 milioane RON plus TVA”, precizează cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Costuri dublate față de contract
Sursa citată amintește de neînțelegerile apărute între firma Selina și CNAIR, care au dus la noi întârzieri pe tronsonul de autostradă din Bihor. “Dar drama halucinantă a acestui tronson blestemat este departe de deznodământ! Actualul constructor spune că diferențele din teren față de expertiza CNAIR sunt majore și cere peste 130 milioane de lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract)”, mai spun cei de la Pro Infrastructură.
[eadvert]
„Ne întrebăm, retoric, când a ofertat la 72% din prețul estimat de CNAIR și ulterior a semnat, oare nu putea să anticipeze problemele? Culmea coincidenței, 326 milioane (valoarea contractului) plus 130 (suplimentarea invocată) înseamnă 456 milioane, adică practic costul estimat de CNAIR în licitația din 2017. Acum există două soluții. Antreprenorul renunță la (o parte din) pretenții și se ajunge la o sumă de compromis care poate fi adiționată legal la contract sau se execută ce s-a licitat (cu unele modificări nesemnificative) și celelalte lucrări se scot separat la (încă o) licitație. Sau, desigur, se reziliază. A treia oară. Urmând, evident, încă niște ani de birocrație și degradări care vor crește și mai mult prețul final!”, se mai arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.
Asociația cere responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România “să tranșeze situația în cel mai scurt timp ca să putem finaliza acest segment blestemat până în 2024, la 20 (douăzeci) de ani de la prima lopată!”.
Contactat de Jurnal bihorean&Bihon.ro, Beniamin Rus, proprietarul firmei Selina, a declarat că se află în negocieri cu cei de la CNAIR, pentru a putea relua lucrările.
GALERIE FOTO – Asociația PRO Infrastructură
Trimite articolul
XDe la selina era de asteptat aceasta mascarada de a cere majorarea pretului lucrarilor cu 40% fata de valoarea din contract ceea ce este inadmisibil, dand dovada de neseriozitate si santaj, solutia este rezilierea urgenta a contractului cu penalitati pentru selina si organizarea unei noi licitatii cu firme serioase iar selina sa fie exvclusa de la licitatii.
-
Daca ai cunoaste situatia, ai sti ca de cand s-a facut licitatia pana cand s-a incredintat lucrarea au trecut ani, nu luni sau zile. A durat mult nu din cauza lui Selina ci din cauza regulilor impuse de statul nostru scump si drag. In acesti ani, preturile au urcat. Tu daca ai fi patron la Selina, ai face lucrarea in 2021 cu pretul din 2017 – 2018?
Daca cei de la Selina sunt banditi, se poate lamuri analizand autostrada facuta de ei in termen la suma licitata, tronson atribuit la timp nu dupa ani!
Usor e sa vorbesti daca nu esti informat!-
Astea sunt minciuni care vi le tine sefu la sedinta. Contractul s a semnat in 2020, stiati bine de atunci ce cresteri de preturi sunt. De altfel la sfârșitul lui 2019 Rus declara ca numai poate face lotul la banii aia, dar un an mai tarziu semneaza contractul. Sa zica clar ce ia promis Bode la semnarea contractului si cat de legal este
-
Sunt banditi nu se face asa ceva ar trebui sa li se rezileze contractul sa il aloce urmatorului licitant si niste despagubiri pentru intarzieri simplu nu povesti
-
Este autostrada verde. nimeni din lume nu are așaceva. Mulțumiri lui Năstase pentru implicare, la fel și birocrației + nepăaării ce a urmat până s-a scos dosarul din sertar!!!
-
Năstase măcar era un hoț autentic fața de clonele astea de borfași de la USR-PNL-PLUS…
Stați liniștiți că totul este făcut cu intenție….
Fiti cuminti! Au batut palmnqa inca inainte de licitatie! Fiecare isi cunoaste partitura!
Blestemați sunt ce-i cu care ne-am încălțat in urma cu un an. Asta trebuia să se știe că stadiul de degradare a lucrări făcute de Bektal trebuiește să fie refăcut în mare parte. Iar costurile sunt mari. Dacă nu e flexibilitate în contractare, o să rămână tot așa.
Iar eu trebuie să fiu solidar la “greutățile”guvernelor.la o adică să-mi împrăștii și creierii pe nu știu ce câmp de luptă.iaca @ula
Acuma daca la lotul de la Nusfalau pe 13.5 km se platesc 384 milioane de lei nu cred ca 28.5 km se pot face din 326 milioane lei, mai ales ca refacerile sunt mult mai greu de facut decat de nou. Parerea mea.