„Faţetele” unui accident au fost arătate, joi, la câteva sute de copii din Beiuş şi prin prisma autorului unui accident, dar şi din punctul de vedere al oamenilor care mor anual pe şoselele ţării.
Aflat în Bihor pentru a implementa proiectul naţional „Ora de educaţie rutieră” (împreună cu Poliţia Bihor, Inspectoratul Şcolar Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi voluntari de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor), preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie Rutieră, Cristian Ştefan Vasile, a reuşit să atragă atenţia liceenilor din clasa a XII-a de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” şi Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”.
Imagini oribile, dar reale
Ştiind să abordeze uman tinerii de 18 ani, preşedintele AESR România le-a explicat cum se pot feri de accidente, vorbindu-le despre subiecte mai puţin mediatizate, dar care sunt esenţiale în conştientizarea importanţei prevenirii accidentelor rutiere.
De pildă, preşedintele AESR le-a explicat tinerilor că şi autorii accidentelor rutiere suferă după ce au comis fapta. „E de nedescris dramele prin care trec rudele persoanelor decedate în accidente rutiere.
Dar, pe de altă parte, e insuportabilă şi viaţa vinovaţilor de accidente rutiere. Unii îşi revin după ani de zile de consilieri psihologice, alţii nu se vor obişnui să trăiască mereu cu acest sentiment greu al vinovăţiei”, a spus preşedintele Vasile. El le-a prezentat elevilor şi imagini comparative, pentru ca aceștia să perceapă mai uşor dimensiunea tragediilor ce se pot întâmpla într-o clipă de neatenţie, cum ar fi de pildă un mesaj postat pe facebook în timp ce traversezi pe marcajul pietonal şi un şofer, la fel de neatent, poate şi el răspunzând la telefon sau uitându-se în altă parte – te loveşte.
Tot bazându-se pe o idee vizuală, preşedintele AESR le-a explicat copiilor cât de greu să trăieşte cu sentimentul vinovăţiei: „Imaginaţi-vă că în faţa casei e un magazin. Şi, din obişnuinţă, lene, grabă, nu mai mergi până la colţul străzii, unde e zebra. Şi treci aşa de 100 de ori. Ani de zile. Mergi şi cu sora ori fratele tău. Aceştia, mai mici ca tine, te iau ca model şi tu nici nu-ţi dai seama. Şi treceţi strada tot neregulamentar o perioadă de timp. Şi fratele tău sau sora ta cresc şi vor trece la fel, neregulamentar. O dată în viaţă ajunge un şofer să îl/o lovească. Ai putea trăi cu sentimentul vinovăţiei că ai contribuit la moartea fratelui sau surorii tale? Fiţi exemplu pentru familie, pentru şcoală, pentru comunitate!”.
Președintele AESR i-a rugat pe tineri să nu urce în maşinile prietenilor şoferi dacă aceştia au consumat alcool şi întotdeauna să-şi amintească faptul că viaţa pe şosea nu e ca la şcoală: „Notele le mai dregi, dar în domeniul rutier nu mai ai ce corecta după producerea unui accident”.
Consilierul judeţean şi secretar al Comisiei pentru cultură, culte, învăţământ, tineret şi sport, Sergiu David, le-a declarat copiilor că sprijină acest tip de acţiuni întrucât reprezintă o pregătire pentru viaţa reală, astfel că se va mai îngriji şi de viitoarele proiecte care vizează prevenirea tineretului în privinţa victimizării.
Liceenii din ambele şcoli beiuşene au învăţat apoi, cu ajutorul voluntarilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, paşii pentru acordarea primului ajutor în caz fără traumă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!