Consiliul Local a consfinţit în ultima sa întrunire preluarea de către Administraţia Imobiliară Oradea a imobilului care a găzduit Cinematograful Libertatea sub administrarea RADEF „Româniafilm”. Hotărârea CL Oradea are la bază o serie de acte normative, culminând cu Legea 303 din decembrie 2008, privind transferul cinematografelor de la RADEF la autorităţile locale.
RADEF s-a opus
Situaţia s-a complicat în august 2008, după ce Sindicatul şi conducerea RomâniaFilm au anunţat că 18 cinematografe predate, în 2006, de Ministerul Culturii la administraţiile locale trebuie returnate regiei întrucât nu au fost amenajate pentru instituţii locale de cultură.
Căci uitaseră Cultura
Printre ele se numărau şi cinematografele Transilvania şi Libertatea din Oradea, pe care Primăria se obligase să le amenajeze ca instituţii de cultură de interes local.
Însă Libertatea a fost închiriat de fosta conducere a Primăriei pentru un Bingo iar cinema Transilvania a rămas neatins. Pretenţia RADEF s-a bazat pe o sentinţă dată pe 20 iunie 2008 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul intentat Ministerului Culturii pe motiv că nu s-a consultat în prealabil cu Sindicatul Liber RomâniaFilm înainte detransferul cinematografelor. Însă decizia 269 dată pe 16 martie 2010 de Curtea Constituţională a României a consfinţit trecerea cinematografelor la autorităţile locale.
Mai reamintim că în august 2008, Adrian Dume, reprezentant al studenţilor în Senatul Universtăţii Oradea a solicitat municipalităţii un spaţiu pentru o Casă de Cultură a Studenţilor. Printre imobilele ochite de studenţi se număra şi Cinema Libertatea, parte a Palatului Vulturul Negru, unul din cele mai reprezentative monumente arhitectonice ale Oradiei.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!