În urma acțiunii inițiate în urmă cu câțiva ani de un ONG din Bihor, Asociația D`Apetresii, s-a reușit ca în urma contestațiilor la examenul de Bacalaureat, aproape 17.000 de elevi să poată primi exact nota care a rezultat în urma recorectării. „Putem spune că am făcut ca anul acesta aproximativ 16.700 elevi să nu mai fie discriminați. Mai exact: la examenul de bacalaureat din acest an 16.700 de contestații au dus la o creștere a notei cu maxim 0,5 puncte”, spune profesorul de matematică Florin Rojan, președintele asociației.
[eadvert]
Până să modifice ministerul metodologia, dacă un elev ar fi avut nota ințială 9,00 iar după contestație ar fi obținut 9,45, nota finală rămânea 9,00. Aceasta deoarece, „conform metodologiei de atunci, trebuia să fi obținut cel puțin 0,5 puncte în plus ca să-ți și modifice efectiv nota. Cel mai probabil, un număr similar de elevi care au dat Evaluarea Națională sunt în aceeași situație. Și în cazul bacalaureatului, dar și în cazul Evaluării Naționale, poate conta fiecare sutime care nu ți-ar fi acordată, chiar dacă o meriți. Poți să nu intri la facultatea dorită sau la liceul la care vrei din cauza unor astfel de sutimi «pierdute»”, explică prof. Florin Rojan importanța demersului Asociației D`Apetresii.
În anul 2016, ONG-ul a început demersurile pentru a elimina prejudiciile aduse elevilor care după corectare primeau note mai mari cu până la jumătate de punct, dar nota rămânea la fel ca înainte. Asociația anticipa atunci că 20.000 de copiii sunt discriminați astfel în fiecare an. „Pe lângă programele de burse, am început demersurile pentru modificarea metodologiei de la examenele naționale, solicitând eliminarea discriminărilor. În acest sens, am atacat în instanță metodologia, luându-ne la trântă cu doi «elefanți»: Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Până în acel moment, au fost discriminați aproximativ 20.000 de elevi în fiecare an”, a explicat profesorul Rojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!