Atunci când ai viziune, îți pasă cu adevărat și ești pasionat de ceea ce faci, îți vin idei și găsești resursele necesare pentru a le realiza. Acest lucru se poate spune despre directorul Colegiului Național “Octavian Goga”, Marghita, prof. Marcel Sas – Adăscăliții, care, în anul 2010, a propus colegilor săi înființarea unei organizații non guvernamentale, non profit, cu scopul de a atrage fonduri suplimentare pentru dezvoltarea instituției pe care o conducea, în interesul direct al elevilor. Ideea a fost îmbrățișată de profesorii și angajații colegiului, și astfel, a luat ființă Asociația Cultural Educativă “Octavian Goga”, Marghita.
Proiecte educative
De atunci și până în prezent, președintele asociației, Marcel Sas-Adăscăliții, împreună cu membrii acesteia, au depus un efort susținut prin care au reușit să sensibilizeze comunitatea locală să se implice în activitatea școlii prin diverse donații, sponsorizări și, în special, prin direcționarea fișelor fiscale. În fiecare an, un număr important de fișe fiscale au fost direcționate către asociație. Banii au fost investiți, pe de o parte, în dotarea școlii cu table smart, videoproiectoare, calculatoare, mobilier etc., iar pe de altă parte, în finanțarea unor proiecte educative mult îndrăgite, care au adus bucurie în suflete și zâmbete pe fețele copiilor.
Unul dintre cele mai importante proiecte realizate de asociație este „Together in Europe”, un proiect în valoare de 44.000 lei, pentru implementarea căruia, asociația a depus o cerere de finanțare la Direcția de Dezvoltare și Implementare a Proiectelor (DDIP) Bihor și a obținut o parte din acești bani. Derularea proiectului, prin activitățile online și de mobilitate organizate, oferă oportunitatea unui grup de 32 de elevi, români, maghiari și polonezi, din două ţări participante, România și Polonia, să-şi promoveze cultura, tradițiile, să se cunoască și să înțeleagă că, indiferent de naționalitate, în definitiv, toți suntem oameni și promovăm aceleași valori, chiar dacă ne exprimâm în limbi diferite sau ocupăm spații diferite ale bătrânei Europe.
Pentru activitatea sa în folosul comunității din care face parte, Asociația Cultural Educativă “Octavian Goga” a fost desemnată Cea mai bună asociație , în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Proiectelor organizate de DDIP din cadrul Consiliului Județean Bihor. A intrat deja în tradiție ca, la finele fiecărui an calendaristic, DDIP să premieze asociațiile care au depus proiecte și au primit finanțare prin acest organism, în anul în curs. Astfel, în luna decembrie, într-un cadru festiv și elegant, oferit de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, reprezentanții celor peste 160 de asociații finanțate, așteptau cu emoție decernarea premiilor. Asociația Cultural Educativă „Octavian Goga” a fost reprezentată de coordonatorii proiectului „Together in Europe”, Loredana Braia și Liana Sârb, cărora li s-a înmânat frumosul premiu.
„Această recunoaștere a eforturilor noastre, care încununează cei aproape 10 ani de activitate, ne încurajează ca și pe viitor să profităm cât mai mult de oportunitățile de finanțare a ONG-urilor și să depunem proiecte de succes care să aducă beneficii elevilor comunității marghitene.
Lăudăm pe această cale activitatea DDIP Bihor și-i mulțumim pentru încrederea și aprecierea acordate!”, a spus coordonatorul proiectului Loredana Braia.
Proiecte premiate:
-cel mai bun proiect finanțat „Oltea la Centenar” – Asociației Oltea Doamna.
– cea mai bună asociație -Asociația Cultural Educativă Octavian Goga.
-cel mai bun cantonament-tabără de dezvoltare pentru fotbalul feminin Asociația Atheletic CS United Bihor
– cea mai bună prezentare sportivă- internațional de dans Hip – Hop The Game al Asociației Infinity Dance.
– premiul pentru implicare sportivă (achiziții echipament)- proiectul „Echipamente pentru performanță” Asociția King Do Lions.
-cel mai bun proiect de implicare socială, „Anticorupția prin ochii unui adolescent”-Uniunea Femeilor Bihor
-cel mai bun proiect cultural: „Armonie, creativitate și Valoare în ia populară” -Asociația CS Dansatorii din Botean
-cea mai bună carte editată- Asociația Colegiul Consilierilor Juridici Bihor
-cel mai bun festival-Asociaţia Star Vivere
– cel mai bun proiect educativ, „Azi Elev mâine fermier” – Asociația Agape România
-proiectul celebrativ al anului-„Oltea la Centenar”
-premii speciale: Asociația Eco Mountain Transylvania pentru proiectul „Pe urmele lui Czaran Gyula”, Fundația Rock Filarmonica pentru proiectele „Gheorghe Pituț – Aniversare 80 ani” și „Alexandru Andrițoiu – Aniversare 90 ani”, Miorița Săteanu a fost premiată pentru întreaga activitatea, iar Asociația Culturală D’Art pentru cel mai bun comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!