E vorba de o campanie a Spitalului Pelican ce debutează în 15 mai şi se va derula pe tot parcursul acestui an, au anunţat joi şefii acestui spital, dr. Gogu Cacuci, dr. Adrian Maghiar şi dr. Doru Maghiar. Campania debutează după ce, în februarie, spitalul a achiziţionat o aparatură 3D cu ajutorul căreia medicul este practic cu vederea în organul unde face intervenţia chirurgicală laparoscopică (o metodă minim invazivă, cu urme mult mai mici decât lasă o operaţie clasică şi cu timp de refacere mai scurt decât în cazul celei clasice). Întrucât spitalul dispune şi de medici foarte bine pregătiţi, folosirea metodei 3D îi ajută să realizeze cu precizie şi mai mare intervenţiile chirurgicale laparoscopice. Reprezentanţii Spitalului Pelican au informat că gratuităţi vor fi inclusiv la consultaţiile ce se vor face în vederea susţinerii de operaţii laparoscopice, dar şi la mai multe operaţii laparoscopice dintr-o serie de specialităţi medicale.
La secţia de Ortopedie şi Traumatologie de la Spitalul Pelican vor fi operaţi gratuit pacienţii cu fracturi de şold, inclusiv cazurile care necesită protezare, fracturi la nivelul coapsei, la nivelul femurului, la nivelul genunchiului, la nivelul gleznei, al piciorului, umărului, braţului, la cot, antebraţ şi la mâini. De reţinut că la această secţie, medicii ortopezi efectuează intervenții chirurgicale clasice pentru fracturi, abordează prin tehnici chirurgicale „speciale” intervenţii unice în ţară pentru protezarea gleznei, a umărului, revizia protezelor de genunchi/şold, reconstrucţia artroscopică a ligamentelor încrucișate ale genunchiului, transplant artroscopic de cartilaj articular, sutura atroscopică a meniscului, a „coafei rotatorilor”, a umărului şi, nu în ultimul rând, artroscopia de şold, cot şi gleznă.
Şi la abdomen
La secţia de Chirurgie Generală se vor opera gratuit pacienţii cu diagnostic de apendicită, prin metoda clasică sau laparoscopică, a anunţat chirurgul Adrian Maghiar. De altfel, la secţia de Chirurgie Generală se operează laparoscopic în proporţie de 80%. Secţia de Chirurgie Generală de la Pelican este printre puţinele din România – şi chiar din Europa – care oferă ca tratament standard intervenţiile laparoscopice (operaţie efectuată printr-o singură incizie transombilicală de 2-3 cm, care nu lasă nicio cicatrice pacientului) pentru diverse patologii, de la colecistectomie până la intervenţii complexe precum hernia hiatală, splenectomie, cura laparoscopică a herniei inghinale, chirurgia bariatrică (pentru slăbit) prin sleeve gastrectomy, intervenţii pentru cancerul colo-rectal etc.
La Pelican s-au realizat deja peste 600 de operaţii colorectale prin laparoscopie, adică la fel ca la Fundeni, unitatea orădeană fiind considerată centru de excelenţă în domeniu.
Şi la Ginecologie vor fi operaţii laparoscopice gratuite pentru sarcini extrauterine rupte, histerectomii, chisturi gigantice, ligaturi de trompe etc.
Ca o noutate, la acest spital operează o echipă de urologi condusă de prof. dr. Teodor Maghiar împreună cu conf. dr. Bogdan Petruţ, medic primar urolog de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca; se fac intervenţii de prostatectomie radicală laparoscopică pentru cancer de prostată şi nefrectomie parţială laparoscopică pentru cancerul renal.
De reţinut că unele tipuri de operaţii efectuate aici sunt unice în Transilvania sau în ţară, iar îngrijirea în mod impecabil a bolnavilor a dus la creşterea adresabilității pacienţilor. De menționat şi că jumătate dintre pacienţii de la Spitalul Pelican Oradea vin din alte judeţe. Durata medie de spitalizare, datorită folosirii tehnicilor chirurgicale minim invazive și a tratamentelor de înaltă calitate, este foarte redusă, de aproximativ 2-3 zile, pacienții începând recuperarea imediat postoperator, cu ajutorul echipei de fiziokinetoterapeuți.
Cum se procedează
Orice asigurat care se prezintă cu cardul de asigurat poate să se prezinte la Spitalul Pelican.
Cei care sună la 112 şi ajung cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), dupa ce sunt evaluați și diagnosticați cu afecțiunile descrise mai sus, pot să solicite transferul la Spitalul Pelican, pentru efectuarea acestor intervenții. De asemenea, pot să solicite ambulanța ca de la început să fie aduși la Spitalul Pelican.
Şefii acestui spital spun că în cazul în care ambulanța nu respectă solicitarea pacientului de a fi adus la Spitalul Pelican, vor ruga pacienții să facă sesizări.
Managerul Ambulanţei Bihor, ec. Gheorghe Pintea, a confirmat însă că Ambulanţa şi Spitalul Pelican au deja un protocol valabil şi că se vor respecta directivele.
Asociația Medicală Pelican vine în sprijinul pacienților cu mai multe afecțiuni. Condițiile acordării acestor servicii medicale pot fi găsite la adresa de internet: www.spitalulpelican.ro sau la tel. Callcenter 0259/444.444.
Citiți principiile noastre de moderare aici!