Peste 6.500 de bihoreni au beneficiat de bilete de tratament anul trecut, în 15 serii, prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor. Mai mulţi ca în anii 2011 şi 2010. „În 2010 am eliberat 5.800 de bilete de tratament, în 2011 – 6.463 şi în 2012 – 6.513”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al CJP Bihor.
Ca de obicei, cei mai mulţi beneficiari provin din rândul pensionarilor, a persoanelor care beneficiază de legi speciale şi a persoanelor cu handicap. „Beneficiarii legilor speciale au primit 718 bilete de tratament, cei cu handicap – 527, asiguraţii în sistemul public de pensii – 150, restul fiind pensionari pentru limită de vârstă”, a punctat directorul executiv al CJP Bihor. Iese în evidenţă faptul că asiguraţii în sistemul public de pensii nu prea ştiu că pot primi bilete de tratament într-o staţiune balneară prin CJP Bihor.
Felix solicitat
Cele mai multe dintre solicitările de bilete de tratament au fost pentru Băile Felix – 2.167. Urmează Băile 1 Mai cu 1.178 de bilete de tratament, Tinca – 747 de bilete, Moneasa – 511 bilete, Covasna – 378 şi Sovata – 327, staţiuni care sunt în Bihor sau în judeţe învecinate.
Pentru anul acesta, Leontin Ţîrle crede că „prima serie de bilete de tratament va fi la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, în staţiunile care aparţin de Casa Naţională de Pensii, în Bihor fiind vorba de Băile 1 Mai”. Pentru celelalte staţiuni se aşteaptă o hotărâre de Guvern prin care să se dea drumul la licitaţia electronică de bilete de tratament.
Condiţii şi documente
Pentru a beneficia de bilet de tratament, solicitanţii trebuie să depună la CJP Bihor o cerere, însoţită de cuponul de pensie, adeverinţa de salariu sau adeverinţă cu veniturile asigurate în sistemul public de pensii, recomandare de la medicul de familie şi copie a actului de identitate. Beneficiarii de legi speciale trebuie să prezinte documentul care să le ateste această calitate.
Pensionarii plătesc pentru un bilet de tratament de 18 zile jumătate din cuantumul pensiei lunii anterioare efectuării repartiţiei. Asiguraţii în sistemul public de pensii vor plăti jumătate din valoarea biletului de tratament balnear dacă au salariul sau venitul brut mai mic sau egal cu valoarea salariul mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului de stat pe anul în curs. Pentru anul 2013, salariul mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului este de 2.223 de lei. În 2012 salariul mediu brut a fost de 2.117 lei. Valoarea media a unui bilet de tratament pentru anul trecut a fost de 1.500 de lei. Deci, asiguraţii cu un salariu mediu brut sau venit mai mic de 2.117 lei au plătit pentru un bilet de tratament circa 750 de lei. În acest tarif intră 18 de cazare, trei mese pe zi şi două proceduri de tratament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!