Tragedia de la Sighet readuce în atenţie siguranţa în exploatare a reţelelor de gaz.
În ultimii cinci ani s-au produs explozii cu victime umane şi pagube materiale la conducte administrate de compania E. On Gaz în oraşe precum Zalău, Hunedoara, Satu Mare, Cluj, Sibiu şi Timişoara.
Cât priveşte explozia blocului E24 din Zalău, soldată cu doi morţi, opt răniţi, şi 27 de locuinţe distruse, chiar Judecătoria Oradea a dat, în decembrie 2010, prima sentinţă faţă de SC E-On Gaz Distribuţie Mureş.
Mai important este că, până acum, Oradea, aflată în raza altui operator de gaz, n-a avut parte de nicio explozie la o conductă de gaz. Iar directorul SC Distrigaz Vest SA Oradea, Pâc-Balaj Ioan, dă asigurări că s-au făcut şi se fac eforturi pentru asigurarea reţelei.
„Din 2003, de când activăm în Oradea, nu ne-am confruntat cu niciun incident care să poată genera situaţii absolut regretabile precum cea de la Sighet. Îmi amintesc, mai deosebit, de un şofer care a lovit un post de reglare. Dar am oprit gazul şi s-a remediat avaria. Noi nu ne putem pronunţa de aici ce s-a întâmplat la Sighet. Investigaţiile vor scoate însă la iveală neregula. Oricum, la noi se opreşte gazul înainte de a verifica orice incident”, ne-a declarat ing. Pâc-Balaj.
SC Distrigaz Vest subliniază că are conducte de polietilenă, monitorizare, senzori și lucrători profesioniști.
Oradea. Prin comparație cu lemnele, cărbunii, păcura sau alți combustibili fosili și lichizi, gazul e curat, comod și nepoluant. Însă dacă nu e exploatat ca la carte, gazul e realmente exploziv.
O dovedește atât recenta tragedie de la Sighetul Marmației, aflată în aria de competență a firmei berg Sistem Gaz, cât și accidentele care au avut loc în ultimii cinci ani în mai multe orașe în care rețelele de conducte sunt administrate de SC E-On Gaz (fosta SC Distrigaz Nord).
În Oradea, începând din 2003, SC Distrigaz Vest SA a introdus și administrează conducte de gaz în mai multe zone: în Ioşia – complet, în Oncea, în Episcopia până la Real II, zona centrală până în Cantemir şi Piaţa Ţăranilor, bdul Dacia, bdul Magheru, Parcul Brătianu, şi pe strada Gheorghe Doja în sus.
Ca atare, i-am transmis directorului SC Distrigaz Vest SA Oradea, ing. Pâc-Balaj Ioan, îngrijorarea câtorva cititori care au urmărit firul cercetărilor după dubla-explozie de la Sighet.
„În Oradea, din 2003 și până acum, n-au fost niciodată incidente care să poată genera situaţii precum cea de la Sighet. Avem conducte din polietilenă, nu din oțel, ca în alte părți. Conductele de polietilenă nu se corodează, şi au garanţie 50 de ani. Au fost îngropate la adâncime corespunzătoare și s-a lucrat cu responsabilitate. Lucrăm la instalații doar cu profesioniști autorizați de Bucureşti”, ne-a declarat directorul Pâc-Balaj.
Totodată, acesta ne-a explicat cum se previn și cum se combat eventualele scurgeri de gaze.
Senzori și detectoare
„Avem o staţie de monitorizare lângă CET. Situaţia consumului și a presiunii e verificată din oră în oră și se înregistrează ce apare pe contor. Suntem imediat sesizați dacă apare o diferență la consum. Și intervenim pentru remediere în zona problemă doar după ce oprim gazul. Avem posturi de reglaj la fiecare imobil. Avem detectoare automate foarte sensibile pe străzi, avem şi în interiorul imobilelor senzori care dacă apare un consum dubios închid imediat gazul de afară”, ne-a mai asigurat responsabilul Distrigaz Vest.
Improvizațiile, riscante
Pe de altă parte, Pâc-Balaj atenționează că apar riscuri majore în cazul consumatorilor care apelează la improvizații.
„Unii fac lucrări pe lângă cele autorizate. Practic, omul îşi poate face o bombă în casă cu mâna lui. Sigur, noi depistăm orice improvizație la verificările care le facem anual. Însă până la verificare se poate întâmpla o nenorocire”, spune directorul Balaj.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!