Potrivit Legii nr. 227/2015, modificată prin OUG nr.50/2015, de la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice (PF) care realizează venituri din activităţi independente au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.
Este vorba despre persoanele fizice care se încadrează într-una din următoarele trei situaţii: venitul realizat în anul precedent, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului depăşeşte 35% din salariul mediu brut; venitul lunar estimat a se reliza de către contribuabilii care încep în cursul anului o activitate impusă în sistem real depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut şi valoarea lunară a normelor de venit depăşeşte 35% din salariul mediu brut.
Nu datorează contribuţii de asigurări sociale pensionarii şi persoanele fizice asigurate în sistemele proprii de asigurări sociale.
Baza de calcul
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente pe baza normelor de venit, baza lunară de calcul o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea. Aceasta nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut.
Pentru persoanele fizice care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlul de contribuţii sociale o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, în vigoare, în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
Pentru persoanele fizice impuse în sistem real, baza lunară de calcul a contribuţiei se recalculează în anul următor, în baza declaraţiei privind venitul realizat. Baza lunară de calcul ju poate fi mai mică decât echivalentul a 35% din salariul mediu brut.
Persoanele fizice cu venituri din activităţi independente, obligate să se asigure în sistemul public de pensii, vor depune la organul fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, a anului pentru care se stabilesc plăţi anticipate cu titlu de CAS, o declaraţie cu venitul asigurat la sistemul public de pensii.
Nu au obligaţia depunerii declaraţiei cu venitul asigurat la sistemul public de pensii, persoanele au realizat venituri sub plafonul minim de 35% din salariul mediu brut.
Cote de contribuţie
Cota de CAS este cota pentru contribuţia individuală pentru condiţii normale de muncă, de 10,5%. Contribuabilii mai pot opta pentru cota integrală de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, 26,3%.
Opţiunea pentru cota de 26,3% se exercită prin declaraţia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii, cu termen de depunere 31 ianuarie. Opţiunea este obligatorie pentru contribuabil pentru întreg anul fiscal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!