Doar patru săptămâni au mai rămas până în 15 ianuarie, când expiră termenul legal pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. După aceea, cei care nu şi-au asigurat locuinţele, vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Informaţii despre asigurarea obligatorie a locuinţelor şi despre asigurările facultative ne-au fost oferite de Cecilia Roba, divizion manager la MBI România.
Obligatorii sau facultative
„În ziua de azi, se discută mult pe baza mult controversatelor asigurări obligatorii pentru locuinţe. Unii dintre noi au uitat, poate momentul 2005, când adunam bani şi bunuri pentru cei loviţi de inundaţii. Ploile torenţiale au făcut atunci daune de peste 1,5 miliarde de euro, reprezentând 2% din PIB”, ne reaminteşte Cecilia Roba. Scenariul s-a repetat în anii următori. „Preşedintele Traian Băsescu declara atunci că sinistraţii vor fi ajutaţi cu materiale de construcţie pentru a-şi reface locuinţele precizând că banii vor veni de la bugetul de stat după ce «se va tăia de la educaţie şi sănătate»”, a precizat reprezentantul MBI.
România a investit anul acesta sute de milioane de euro în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi în alte lucrări de asigurare a surselor de apă şi protecţia mediului de la bugetul de stat şi din credite. În aceste condiţii s-a grăbit intrarea în vigoare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.
„Conform acestei legi, toate persoanele fizice sau juridice, proprietarii le locuinţe cu scop locativ sunt obligate să-şi asigure locuinţele împotriva a trei riscuri: cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale”, a subliniat Cecilia Roba.
S-a constituit PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), prin asocierea a 13 companii de asigurări, societate responsabilă de emiterea poliţelor obligatorii şi, de asemenea, de plată a despăgubirilor în caz de daune, care a emis la 15 iulie 2010 prima poliţă obligatorie de asigurare a locuinţelor. În funcţie de materialul de construcţie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 euro, suma asigurată fiind de 10.000 euro sau 20.000 de euro. „Începând din 15 iulie 2010, asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie în România, iar proprietarii care au locuinţele neasigurate trebuie ca până pe 15 ianuarie să încheie o astfel de poliţă”, explică specialistul.
Conform unui decret pentru modificarea Legii 260/2008 semnat în 13 decembrie 2010, de către preşedintele Traian Băsescu, proprietarii care au încheiat o poliţă facultativă care să acopere toate riscurile prevăzute de asigurarea obligatorie, nu sunt obligaţi să încheie o asigurare obligatorie. „Asta înseamnă că proprietarii de locuinţe îşi vor putea reînnoi poliţele facultative în fiecare an, păstrându-şi astfel protecţia la întreaga gamă de riscuri asigurate în această poliţă”, conchide Cecilia Roba. Cu alte cuvinte, cine încheie o asigurare facultativă ce include riscurile asigurării obligatorii are acoperire şi nu va fi amendat.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!