Activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi a unităţilor subordonate a fost în general foarte bună, în 2010.
Aceasta e principala concluzie a bilanţului prezentat luni de prim-procurorul Viorel Gavra. În acest sens, acesta a punctat cele mai importante remarci, oferind şi statistici edificatoare.
Cât priveşte colaborarea cu IPJ Bihor, Viorel Gavra şi inspectorul şef Adrian Bucur au precizat că s-a conlucrat bine pentru soluţionarea infracţiunilor grave cât şi a celor stradale „deranjante pentru cetăţenii care muncesc şi îşi aduc aportul la bunul mers al societăţii”.
„Poliţia are ca prioritate asigurarea ordinii şi liniştii publice. Au fost monitorizate grupările violente, constituite de bătăuşi consacraţi, care se credeau mai presus de lege. Colaborarea dintre organele de anchetă le-a dovedit că se înşelau”, a sintetizat Viorel Gavra.
Multe furturi mărunte
„Suntem fermi şi faţă de furturile mărunte dar comise repetat de indivizi fără loc de muncă. Doar luni ne-au fost reclamate opt furturi de oglinzi, dar numai sticla din sistemul de oglindă retrovizoare. Se fură şi capace de roţi şi alte mărunţişuri. Însă în cazul recidiviştilor care acţionează în grupări, propunem întotdeauna arestarea preventivă”, a completat comisarul şef de poliţie Adrian Bucur.
Revenind strict la activitatea procurorilor, Gavra a enumerat principalele obiective propuse şi atinse anul trecut: creşterea gradului de operativitate în soluţionarea cauzelor, intensificarea perfecţionării profesionale şi eliminarea unor aspecte neunitare în domeniul practicii judiciare proprii.
„Cu excepţia Beiuşului, toate parchetele au posturi vacante sau personal fluctuant. În aceste condiţii de resurse umane limitate, activitatea desfăşurată poate fi apreciată ca fiind foarte bună. Subliniez că majoritatea cauzelor au fost soluţionate într-un termen mai mic de şase luni de la prima sesizare. În condiţiile în care numărul de procurori a fost acelaşi ca şi în anul 2009, sau în unele perioade chiar mai mic, media de dosare soluţionate per procuror este bună”, a mai punctat Gavra.
Totodată, acesta a asigurat că s-au respectat prevederile legale privind drepturile minorilor, asigurându-li-se apărător din oficiu şi dispunându-se anchete sociale când a fost cazul.
Achitări mai puţine
Au existat şi aspecte negative, astfel că în anul 2010 procurorii şefi ai celor două secţii din cadrul parchetului de pe lângă tribunal îşi vor intensifica activitatea de control la unităţile din teritoriu pentru luarea unor măsuri concrete în vederea eliminării disfuncţionalităţilor constatate, în special în ce priveşte durata de soluţionare a cauzelor, practica neunitară, precum şi eliminarea motivelor pentru care s-au înregistrat hotărâri judecătoreşti de achitare.
Dacă în anul 2009 au fost 23 de achitări definitive privind 30 de inculpaţi, anul trecut s-au dat 16 achitări definitive privind 21 de inculpaţi.
La conferinţa de presă au mai participat prim-procurorul delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, Dorel Moţiu, şi adjunctul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Goia Simina Ioana.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!