John David Ashcroft a fost şeful Departamentului de Justiţie al SUA din 2001-2005, în timpul primului mandat al preşedintelui George W. Bush.
Vineri, Ashcroft a venit la Oradea la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle. Fostul demnitar american a sosit în Bihor însoţit de Paul Spinden, judecător al Curţii de Apel din Missouri.
Ashcroft a ţinut la Universitatea din Oradea o conferinţă intitulată sugestiv „Asigurarea securităţii şi libertăţii prin cooperare internaţională”. La eveniment au ţinut să fie prezenţi prefectul Gavrilă Ghilea, rectorul Cornel Antal, şeful DGA, Liviu Popa şi vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc.
În prealabil, Ashcroft a ţinut o conferinţă de presă. Întrebat de către Jurnal bihorean dacă politica SUA, de apărare preventivă a libertăţii în lume, include şi un atac împotriva Iranului, Ashcroft a avut un răspuns diplomatic. Cel care a anchetat atacurile din 11 septembrie 2001 a evitat să spună dacă SUA vor ataca sau nu ţara condusă de Ahmadinejad. În schimb, Ashcroft le-a aruncat mănuşa europenilor, spunând că statele bătrânului continent ar trebui să fie mai active în acest sens. „Părerea mea personală e că SUA exercită un rol prea mare în problemele internaţionale. Consider că ţările europene ar trebui să-şi asume o mai mare responsabilitate în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale”, a arătat Ashcroft.
Preşedintele CJ Bihor l-a „deturnat” pe John Ashcroft de la Strasbourg, unde ţinea cursuri studenţilor americani la o şcoală de vară, pentru a-l aduce până în Bihor. Radu Ţîrle şi John Ashcroft s-au cunoscut în SUA, fiind legaţi şi de apartenenţa la aceeaşi religie creştină, cea penticostală. De altfel, e cunoscută afinitatea lui Ţîrle pentru America, şeful Executivului judeţean petrecând ani buni acolo, formându-se profesional.
La Oradea, Ashcroft a vorbit despre importanţa din ce în ce mai mare pentru cooperare internaţională în vederea apărării libertăţii şi democraţiei, valori pe care SUA le promovează cu orice ocazie. „În trecut trebuia o naţiune pentru a ameninţa o altă naţiune. Iată însă că, o dată cu avansarea tehnologiei, acum un mic grup de persoane se pot constitui într-o ameninţare gravă la adresa unor naţiuni întregi! În SUA ne-a bazat Justiţia pe baza unui sistem de punere sub acuzare şi judecată. Însă, acum nici măcar pedepsirea acelui mic grup de persoane ce ne ameninţă securitatea nu mai e eficientă. E o idee goală. De aceea, e necesar un comportament de prevenţie. Iar informaţia e cel mai bun partener al prevenţiei. De aceea, e mai strigentă ca oricând nevoia de cooperare internaţională”, a arătat Ashcroft.
În altă ordine de idei, Jb l-a întrebat pe american cum comentează afirmaţiile fostului parlamentar german Andreas von Bulow, conform căruia atacurile din 9/11 au fost de fapt o misiune sub acoperire a serviciilor secrete americane. „E un nonsens! Mie nu îmi e ruşine de acest german, însă unora din Germania le-ar putea fi ruşine cu el”, a reacţionat Ashcroft.
Cine e Ashcroft?
Născut pe 9 mai 1942, John David Ashcroft a fost al 79-lea procuror general al SUA. În prealabil, Ashcroft a fost guvernator al statului Missouri (1985–1993) şi senator SUA (1995–2001). Din 2005 conduce firma de consultanţă The Ashcroft Group, LLC. Această firmă e una dintre cele mai importante firme de profil din Washington, DC.
John Ashcroft e cel care a anchetat atacurile teroriste de la New York, fiind apoi implicat în adoptarea unor pachete legislative menite să întărească braţul legii pe teritoriu SUA, în lupta împotriva terorismului. Poziţia lui Ashcroft a fost una controversată, Actul Patriotic American dând posibilitatea FBI de a declanşa anchete de la orice „lucru tangibil” interpretat a fi împotriva securităţii SUA.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!