Proiectul s-a aflat, marţi, pe ordinea de zi a Consiliului Local. A primit majoritatea de 14 voturi necesară aprobării dar nu fără a fi contestat de Opoziţia locală, UDMR şi PSD. Kiss Gabor a spus că udemeriştii nu pot fi de acord cu majorarea. În condiţiile în care legea prevede un plafon de 20% în ceea ce priveşte contribuţia părinţilor, calculul său arată că, fără această majorare, presiunea pe bugetul local ar fi de 200.000 de lei pe an, ”nu foarte mare pentru buget”, apreciază el. Pesedistul Adrian Negrea a insistat, arătând că, după matemaica sa, o contribuţie de 10 lei ar duce la depăşirea limitei legal impuse, de 20%. „Nu este legal. Dacă se votează asta, PSD va face o notă prefectului, să vedem dacă matematica lor spune la fel”, a insistat Negrea. Primarul Ilie Bolojan a propus votarea materialului, „dacă cineva vrea, poate sesiza Prefectura. Dacă dna. Moş susţine materialul, îşi asumă răspunderea, cu posibile sancţiuni cu tot”.
Directorul ASCO, Arina Moş, crede că matematica ASCO este corectă şi calculul în urma căruia s-a ajuns la 10 lei este „de bun simţ” dar că decizia votului aparţine fiecăruia.
La finalul şedinţei, şi secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, a arătat rezerve în a-şi asuma proiectul de hotărâre. Motivând prin faptul că proiectele ajung, de multe ori, în ultimul moment, controlul de legalitate poate trece peste potenţiale erori. A spus că îl va semna doar după o verificare temeinică. A atras atenţia că, din acest an, răspunderea materială revine direct funcţionarilor şi nu instituţiei sau primarului.
Materialul a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 5 abţineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!