Proiectul Primăriei „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau – acronim ARTNOUVEAU 2” a ajuns în faza întâlnirilor cu specialiști. Acestea sunt găzduite de Casa Darvas La Roche, participă opt parteneri din 6 ţări europene.
[eadvert]
În cadrul acestora, fiecare reprezentant al instituțiilor implicate și-a prezentat stadiul implementării proiectului. Municipalitatea orădeană a fost reprezentată de Adriana Lipoveanu, adjunct al Instituției Arhitectului Șef.
Instituția Arhitectului Șef a câștigat anul trecut această finanțare, proiectul depus de reprezentanții Primăriei a fost selectat câștigător dintr-un total de 276.
„Obiectivul nostru este valorificarea patrimoniului Art Nouveau al orașului Oradea, care se reflectă atât în arhitectură, cât și în celelalte elemente mobile caracteristice și, nu în ultimul rând, promovarea acestor valori culturale atât în țară, cât și în străinătate. Una dintre activităţile noastre realizate deja în cadrul acestui proiect a fost celebrarea Zile Mondiale Art Nouveau 2021, la începutul lunii iunie, care a devenit deja o tradiție în Oradea, fiind la a IV-a ediție”, transmite Adriana Lipoveanu.
Conform fișei de proiect, scopul principal este de a consolida identitatea culturală şi patrimoniul Art Nouveau din regiunea Dunării printr-un set de activităţi de cercetare, schimb de bune practici, iniţiative educaţionale, expoziţionale şi de promovare. Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educației și a cercetării profesionale în ceea ce privește cunoașterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau.
Primăria Oradea are la dispoziție un buget total de 257 mii euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei.
Instituția Arhitectului Șef folosește banii pentru următoarele obiective: elaborarea unui studiu de mobilitate în partea centrală a orașului, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spațiu public identificat pe baza studiului de mobilitate într-un spațiu care să favorizeze mobilitatea sustenabilă, organizarea unei școli de vară pentru urbaniștii din Oradea, care va reuni urbaniști din toate țările participante la proiect, școală al cărei scop este realizarea unui schimb de experiență cu unii dintre cei mai buni arhitecți din Europa, un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni, în sensul promovării patrimoniului Art Nouveau, realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a orașului și distribuirea acestora către operatorii de turism, dar și organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 și 2022.
Educative și vizuale
Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor are un buget total de 98.605 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul
României și 2% contribuția proprie a Primăriei. Fundația ar urma să dezvolte programe educaționale pentru tineri și să organizeze o expoziție. Restul finanțării va merge pe filme şi spoturi de promovare a Art Nouveau-ului orădean.
„Scopul acestor activități este de a prezenta frumusețea și particularitățile patrimoniului Art Nouveau local, respectiv de a dezvolta în comunitate aprecierea față de moștenirea culturală”, transmite municipalitatea.
Partenerii implicați în proiectul ARTNOVEAU 2 sunt:
Primăria Oradea – lider de proiect, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor – devine partener în locul Muzeului Orașului Oradea, preluând toate activitățile asumate de acesta,
Institutul Național al Patrimoniului – România,
Muzeul de Arte Aplicate – Budapesta,
Muzeul de Arte aplicate – Viena,
Muzeul de Arte și Meșteșuguri – Zagreb,
Universitatea Tehnică din Bratislava,
Universitatea Kodolanyi Janos – Ungaria
Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale Serbia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!