La vernisajul expoziţiei organizate sâmbătă, 26 august, de Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Oradea, în Galerii de Artă-Reperaj. Cetate privitorii au avut parte de o surpriză. Doar în hol au putut intra la început, printre baloane de diferite dimensiuni, atârnate din tavan.
Expoziția personală „Oxigen-02” a artistului plastic Thomas Becket este de fapt o instalaţie-manifest care îţi creează o stare, o emoţie, şi pornind de la acest lucru, artistul i-a introdus pe cei prezenţi la vernisaj în poveste începând cu el însuşi. Rămas „inconştient” pe un scaun, a fost „resuscitat” pentru a împărţi apoi „oxigen” celor din sală prin spargerea baloanelor. La fiecare balon spart, Thomas Becket a împărţit tricouri dorindu-şi ca cei care îl vor purta să amintească de acest demers artistic.
Închise simbolic cu hârtie, intrările au fost „sfâşiate” pentru a ajunge la „gurile de oxigen” din miile de baloane care alcătuiesc instalaţia. Fumul înecăcios, lumina UV şi Adagio în sol minor pentru coarde și orgă de Albinoni te apasă în încăperi, dorindu-ţi să spargi baloanele pentru o gură de aer respirabil.
Artistul plastic Vioara Bara, preşedinta UAP Filiala Oradea, a deschis vernisajul. „Colegul nostru Thomas Becket, un artist cu o imaginaţie prodigioasă, ne-a făcut o mare surpriză cu această expoziţie-eveniment, o instalaţie alcătuită din 7000 de baloane. Este o expoziţie-manifest cu foarte multă subtilitate. E frumuseţea fragilităţii materialului pe care îl foloseşte în acest concept – balonul de latex – şi este un mod de atenţionare de cât de fragilă este de fapt lumea în care trăim”, spune Vioara Bara.
[eadvert]
„O metaforă a rispirii noastre pe acest pământ”
Cirticului şi istoricului de artă Aurel Chiriac expoziţia i-a amintit de filmul lui Charlie Chaplin, «Dicatatorul», de momentul când acesta se juca cu balonul care era de fapt Pământul ameninţat de distrugere, de război. „Ceea ce m-a făcut să accept de la început această participare a fost făptul că Thomas Becket ne propune o instalaţie care are un mesaj sub numele de Oxigen, o instalaţie care are printre altele o calitate. După cum ştiţi, conform definiţiei instalaţiei, ea poate fi şi efemeră, adică artistul o poate şi oferi dezmembrării, distrugerii. Probabil nu s-a gândit să facă şi o închidere a expoziţei la care să venim cu toţii și să luăm fiecare câte un balon, «o gură de aer», pe care să o ducem acasă spre tezaurizare pentru viaţa noastră viitoare şi mai ales a copiilor. Pentru că până la urmă această expoziţie are şi un mesaj pentru supravieţuirea umanităţii”.
„Oxigen- 02” este un subiect ofertant ca simbolistică dar şi ca intrepretare. „Ce ştim despre oxigen, ce-a însemnat de-a lungul istoriei ideilor aerul? Cosmogoniile tradiţionale îl au între cele patru elemente fundamentale, alături de pământ, apă şi foc. Aerul a fost în toate culturile privit ca un element activ, formator, constructiv. El reprezintă şi respiraţia umanului, şi a naturii”, spune Aurel Chiriac, subliniind că aerul este şi un univers de trecere dar şi un „mijlocitor între foc şi apă, un simbol sensibil al vieţii nevăzute sau uneori liantul lucrurilor, principiu purificator şi element constructiv al fiinţelor aeriene”.
Expoziţia lui Thomas Becket este compusă din bule de aer închise în baloane, dar expuse în galerie seamănă şi cu o „călătorie în ADN-ul Universului”, punctează criticul. Artistul mizează pe privitorii care sunt integraţi în instalaţie ca făcând parte din mesaj. Expoziţia este o demonstraţie şi un semnal de alarmă asupra existenţei umane, „o metaforă a rispirii noastre pe acest pământ” şi depinde numai de noi să nu ne „sufocăm în propria ignoranţă, în propria suficienţă sau nepăsare”.
Ideea acestei expoziţii s-a născut în urmă cu patru ani, înainte de pandemie, dar abia acum a reuşit să se materializeze în această expoziţie-manifest. „Ideea expoziţiei este de a încerca să protejăm un pic oxigenul şi de a-l trimite mai departe copiilor noştri. Astăzi suntem aici ca să sădim o instalaţie dinamică, o instalaţie multimedia – cu lumini, sonorizare, fum, culoare – ca şi toate zgomotele de fond care se regăsesc în oraş. E un semnal de alarmă către autorităţi să înceteze cu betoanele care ne sufocă. Noi ne-am dori un pic mai mulţi copaci şi oxigen. Vreau să mergeţi mai departe şi să «distribuiţi» gura de oxigen tuturor”, spune Thomas Becket.
Artistul încurajează privitorii, prin exploarea colaborării dintre artă şi materialele neconenţionale, să îşi lărgească perspectivele şi să vadă frumuseţea în „aspecte neaşteptate”. Epoziţia este, spune Becket, de redefinire a limitelor artistice. „ARTA ne inspiră să respirăm mai adânc şi să contemplăm mai profund semnificaţia oxigenului în existenţa noastră”, subliniază Thomas Becket. E nevoie de astfel de expoziţii-manifest în care mesajul artistic al creației să fie transmis către public pentru a-l sensibiliza, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a-l determina să reflecteze şi să ia atitudine.
Expoziția „Oxigen – 02” este deschisă până în 15 septembrie, de marți până dumincă între orele 11-18.
Citiți principiile noastre de moderare aici!