Cunoscut ca şi caricaturist, fotograf de presă, ilustrator de carte, iar mai târziu ca artist fotograf, Ovi Pascu a rămas fidel pasiunii sale pentru artă. Absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din București, a absolvit mult mai târziu, în 2018, un masterat la Facultatea de Artă din Oradea, cu specializarea în sculptură-ambient. Însă începând din vremea studenţiei, când a debutat cu o expoziție la Clubul Studențesc, de-a lungul anilor a participat la expoziții de grup în diverse orașe din țară și în străinătate, din 1981 organizând şi expoziții personale.
O serie de lucrări ale sale au ajuns în patrimoniul unor muzee, două dintre ele chiar la muzeul Ţării Crişurilor, altele la muzeele din Kecskemet și Przemysl și în mai multe în colecții private din Ungaria, Polonia, Olanda și Casa Regală a României.
Miercuri, 15 ianuarie, a fost vernisată, la Muzeul Ţării Crişurilor, expoziția personală de sculptură „Șoaptele lemnului”. Despre artist şi expoziţie au vorbit dr. Augustin Țărău, muzeograf și curator al expoziției, şi Cornel Abrudan, șeful secției de Artă din cadrul Muzeului Țării Crișurilor.
Ovi Pascu a expus 18 sculpturi de mici dimensiuni, realizate în perioada 2021-2024, din lemn îmbinat armonios cu diverse materiale: piatră, alamă, fier și cupru. Lucrări precum „Impromptu postapocaliptic” (2020), „Pasărea din vis” (2021), „Circ” (2021), „Armonii” (2023) „Haiku II” (2024) sau „Contrapunct” (2024) surprind printr-un simţ al compoziţiei şi o imaginaţie aparte.
În expoziţie se mai pot admira bijuterii, în principal pandantive și inele, realizate din: lemn, os, aramă, coajă de nucă de cocoș, alamă, și corn de bivol.
„Ovidiu ne dezvăluie acum o parte din sufletul său, din trăirile sale, din emoțiile sale, din aspirațiile sale și din bucuriile sale, sentimente și stări pe care el le exteriorizează prin intermediul lemnului, a esențelor metamorfozate în mesaj artistic, precum într-o poezie cu miez, o poezie sensibilă și palpabilă materialicește”, a punctat la vernisaj dr. Augustin Țărău.
Curatorul spune că în esența sa, întreagă operă a lui Ovi Pascu este orânduită pe trei direcții: „naturalul – ilustrat de gama materialelor utilizate ca suport lucrărilor zămislite din mânile sale (lemn, metal, piatră); din nou naturalul – trădat de spectrul biologic ce incumbă ideiile și simbolistica lucrărilor (aici păsările, bufnița); umanul – ascuns în simbolistica lucrărilor, în mesajul acestora (virtuozitatea, armonia, geniul uman, îndumnezeirea)”.
„Lemnul este un material cald, natural, generos, plăcut, maleabil și versatil. E o bucurie să lucrezi în lemn. Îmi place să lucrez bijuterii, două nu sunt la fel. Nu sunt însă foarte harnic, lucrez din pasiune, nu mă grăbește nimeni, nu sunt strâmtorat de termene de predare. Atelierul meu e impracticabil iarna, fiind improvizat într-o magazie neîncălzită. De aceea nu-mi permit să investesc bani în materiale pentru sculptură mare și de aceea prefer sculptura mică. Adun tot felul de materiale. Am avut situații în care m-am uitat ani de zile la câte un material, până când îmi vine o idee, o inspirație”, se destăinuie Ovidiu Pascu
Artistul a avut la vernisaj alături prieteni, artişti plastici, admiratori. Expoziția „Șoaptele lemnului” va putea fi vizitată până în 9 februarie, în intervalul orar 9:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!