La sediul Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă 15 aprilie, festivitatea de înmânare a premiilor anuale acordate de către Asociația Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE) personalităților culturale maghiare reprezentative. Cu această ocazie au fost înmânate 13 premii de merit și patru premii de merit pe viață reprezentate prin statuete. Printre premiați s-au aflat: actori, profesori universitari, directori de muzee, secretari de stat, ziariști, dirijori, artiști fotografi, bibliotecari și alți oameni de cultură.
Curatoriul premiilor EMKE a distins în acest an un singur artist din Bihor, acordând premiul Janovics Jenő artistului fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP pentru activitatea de creație de mai multe decenii și pentru popularizarea artei fotografice. Jenő Janovics a fost un actor, scenarist, regizor și director de teatru maghiar de origine evreiască din Cluj-Napoca, un pionier al cinematografiei, mentor al regizorilor Alexander Korda și Michael Curti. Artistul fotograf orădean a primit o copie a scuplturii Madona Țărănească, realizată de profesorul de scuptură Venczel Árpád din Cluj-Napoca dar şi un Certificat nominalizat, realizat manual pe carton presat, după planurile pictorului-grafician Imecs László de către artistul Venczel Attila, scenograf și costumier la Opera Maghiară din Cluj. Certificatul poartă sigiliul de ceară al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, societate fondată în anul 1835.
[eadvert]
Laudatio dedicat artistului fotograf orădean a fost susţinut de către poetul și redactorul revistei de cultură „Újvárad”, orădeanul Szűcs László, președintele Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din Români.
„Artistul fotograf Ștefan István Tóth reprezintă o permanența în viața culturală din Oradea, un promotor activ al artei fotografice de câteva decenii. Activitatea sa se bazează pe trei piloni: creația, popularizarea și învățarea acesteia, motiv pentru care el este văzut ca un artist cunoscut și recunoscut atât acasă, cât și pe plan internațional. În urmă cu 46 de ani a fondat Clubul Fotografic Nufărul, apoi de 15 ani Asociația Internațională Euro Foto Art, ale cărui președinte este de la înființare, în cadrul cărora au fost prezentate peste 800 de expoziții (printre care și creațiile sale), ale cărori curator a fost. De câțiva an a pus bazele în Cetatea medievală Oradea – și a donat orașului – o colecție de tehnică și artă fotografică unică în țară (expusă în 5 săli), care poartă numele lui. Alături de primul Muzeu de Fotografie din România se află în alte două săli Galeria „Euro Foto Art” (fondată tot din inițiativa lui în anul 1990), care în anul 2019 a devenit cel de al 17 Centru Expozițional din Lume al Federației Internaționale de Artă Fotografică (Recunoscută de UNESCO). Activitatea lui de manager cultural nu este nimic altceva decât o încoronare pentru tot ce a făcut de mai multe decenii pentru public”, a spus Szűcs László.
Premiul i-a fost înmânat în prezența unui public numeros de către președintele EMKE dr. Szémán Péter.
Citiți principiile noastre de moderare aici!