Kosei Miya este etnolog, sociolog și artist fotograf. S-a născut în 1937 la Tokyo, într-o familie de artişti: mama – poetă, tatăl – dramaturg. A studiat literatura, arta, istoria, etnologia, sociologia şi a publicat o mulţime de cărţi şi lucrări documentare. A ajuns în Maramureş în anul 1965. De atunci, de 57 de ani, a călătorit în România de peste 200 de ori.
A avut expoziții personale în: Tokyo, Chaillot – Paris, Muzeul Etnografic Național Viena, la Roma, Linz, Veneția, New York, Auckland – Noua Zeelandă, Milano, și desigur, şi în România.
În Oradea va expune pentru prima dată. Evenimentul va avea loc în cadrul ediției a XI – a a Festivalului Internațional „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” organizat de Asociaţia Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Summit Agro România, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică.
[eadvert]
Expoziţia de artă fotografică intitulată „Maramureș, centrul lumii” este organizată de AIEFA în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, prin secția Muzeul Orașului Oradea. Pe simezele Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România, din cadrul Muzeului Orașului Oradea vor fi expuse 72 de fotografii alb-negru ale reputatului artist fotograf japonez Kosei Miya. Fotografiile au fost realizate în urmă cu câteva decenii, majoritatea pe filme analog cu ocazia deplasărilor efectuate în locuri pitorești din Maramureş. De altfel, în 2016 artistul fotograf a lansat în România albumul de fotografii „Maramureș – Centrul Lumii”, apărut într-o grafică specială. Imaginile expuse pot fi admirate şi pe site-ul Asociaţiei Internaționale „Euro Foto Art”, www.eurofotoart.com.
Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artistului fotograf Kosei Miya, marți, 24 ianuarie, la ora 16:00. Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook a asociaţiei internaţionale. Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite la violă de către artistul Thurzó Sándor József, care a va interpreta compozițiile japoneze: „Kono Mischi” de Yamada Kosaku, „Inu no omawarisan” de Onaka Negumi și „Nihonno fuyu” de Watanabe Shigebu”. Invitați de onoare ai evenimentului expoziţional sunt membrii Centrului Cultural Japonez din Oradea.
Expoziția „Maramureș, centrul lumii” va rămâne la dispoziția publicului până în 17 februarie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00.
Trimite articolul
XBihorenii n-au pozat pe acolo, ca doar nu e cine știe ce distanta?… Sau e mai cool sa meargă sa pozeze macacii?