De sâmbătă, 13 februarie, 46 de artişti expun în Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, corpul C. Oradea. Expoziţia de artă contemporană se intitulează „Luminiscenţe” şi este curatoriată de criticul de artă Ramona Novicov.
[eadvert]
Sunt expuse lucrări de pictură, grafică, fotografie, grafică digitală, print gumoil, sculptură, animaţie, foto-video proiecţie sau pictură pe sticlă, create de artiştii: Mariana Achim, Petru Bara, Ştefan Bădulescu, Maria Bologa, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș, Alexandra Brezeanu, Andrei Budescu, Alice Butuşină-Malice Art, Loredana Butuza, Dates Câmpeanu, Dorina Chican, Diana Drăgan-Chirilă, Liana Corb, Nicola Maria-Corina, Somogyi Robert-David, István Havadi-Nagy-David, Daniel Dăian, Tudor Frâncu, Vivien Fritz, Attila Gombos, G+G alias Găină Dorel, Florina Iepure, Attila Gombos, Gabriel Jordan, Adi Judea, Kallo Angela, Eugenia Mangra, Irina-Dora Dumitraşcu-Măgurean, Mira Marincaș, Dan Mircea, Andreea Anamaria Meza, Nada Panait, Antoniu Pauna, Claudia Peter, Maria Pirtea, Oana Pop, Felicia Popescu, Horea Sălăgean, Ovidiu Sălăgean, Marcel Slezinger, Dan Tămaş, Doina Tătar.
„În afară de orădeni, în această expoziţie avem şi invitaţi de la Cluj-Napoca şi de la Timişoara. Se pare că mai nou, Oradea reuneşte şi artişti din ţară. Avem şi mulţi artişti noi, suntem deja 110 în filială. În ciuda pandemiei, noi am atins programul complet şi anul trecut şi anul acesta”, a precizat la deschiderea expoziţiei Vioara Bara, preşedintele UAPR Filiala Oradea.
Despre expoziţie, curatorul Ramona Novicov subliniază faptul că sunt lucrări de multe feluri, multe genuri, multe viziuni, dar fiecare lucrare în parte încearcă să exprime acel miez de lumină.
„Acest titlu, care mie îmi este foarte drag, l-am mai folosit în urmă cu câţiva ani tot la o expoziţie a orădenilor, în Franţa. Am fost rugată în 2012 să fac un florilegiu al artei orădene şi am intitulat acea expoziţie «Luminiscenţe». Este un cuvânt care îmi place, nu pentru că are o sonoritate specială, ci pentru că, dacă m-ar întreba repede cineva cum văd eu lumea artei, sau pe artist, i-aş spune că îl văd ca pe o fiinţă luminiscentă. Când totul pare obscur şi neclar, puterea de a crea o văd ca pe un dar care eliberează acea lumină interioară, un reper luminos. E foarte important ca într-o lume ceţoasă, întunecată, să ai câteva repere luminoase. Lumina te mobilizează şi îţi dă sentimentul că nu eşti singur. Am vrut să vă provoc cu această idee, că oricât am fi de manipulabili, de fragili, nu suntem singuri, iar lumea aceasta, a creaţiei, e o lume luminiscentă şi cred că se confirmă acest lucru. Un cuvânt şi pentru grupul Baraka, ce se află printre invitaţii noştri. E un grup foarte curajos, e de altfel vârsta la care trebuie să fii curajos, iar ei o fac foarte frumos şi cu graţie. De aceea mă bucur că la această galerie din Oradea fac efortul să vină şi artişti din Timişoara şi din Cluj-Napoca”, a spus la vernisaj Ramona Novicov.
Curatorul îşi doreşte ca pe viitor să urmeze şi o expoziţie „Luminiscenţe 3”, pentru că ideea aceasta începe să crească, să prindă profunzime. Ea apreciază că poate anul viitor se va putea relua şi expoziţia Heterotropii. „Mie îmi plăce această ciclicitate, această revenire asupra unei idei”, punctează Ramona Novicov.
Expoziţia de artă contemporană „Luminiscenţe” poate fi vizitată la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, corpul C. Oradea până la data de 11 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!