Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Oradea a propus o expoziţie experiment, în care artiştii să realizeze lucrări inspiraţi de muzica rock. Expoziţia a fost vernisată la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate Oradea, avându-i ca şi curatori pe Vioara Bara și David Aron Indig.
Curatorul Vioara Bara apreciază expoziţia ca fiind o experienţă de sinestezie între sunet şi culoare. „Una dintre cele mai fascinante combinaţii este cea dintre arta plastică şi muzica rock. Această sinteză nu doar îmbogăţeşte experienţa artistică, dar şi creează noi modalităţi de a percepe şi de a interpreta ambele forme de artă”.
Energia muzicii rock şi versurile cu mesaj au fost o sursă puternică de inspiraţie pentru artiştii plastici, care prin ritm, tonalitate şi dinamică au influenţat actul de creaţie. Muzica rock inspiră linii puternice, culori tari, contraste, combinaţii cromatice, artiştii punând pe pânză, prin diverse tehnici, emoţii şi stări de spirit.
La rândul său, David Aron Indig aminteşte că istoria rock’n’rollului şi a artei vizuală au fost legate de la bun început. Rockul a luat atitudine, lucru care s-a văzut inclusiv în coperţile albumelor, curatorul pomenindu-le pe cele ale formaţiei Megadeth, concepute de Ed Repka.
La vernisaj, Andrei la chitară şi Alexandra la tobe au introdus privitorii în atmosfera temei. Pe simeze au expus artiştii: Petru Bara, Vioara Bara, Thomas Becket, Cristian Ciubotaru, Timeea Doczi, Tudor Frâncu, Virgiliu Filipov, Dorel Găină, Kinga Hollo, Kozma Andrea, Adi Judea, Egyed Judit, Eugenia Mangra, Ieronim Moruț, Evi Muranyi Matza, Mihaly Muranyi, Terez Matza Muranyi, Monica Nechita, Nada Panait, Mariana Pădurean, Maria Pirtea, Simona Poinar, Anca Punct, Ludovic Zoltan Pongracz, Olivia Roșca, Lia Adela Rus, Horea Sălăgean, Mariana Scubli, Mateaș Ștefania, Mirela Ungureanu, Teodora Vlaicu.
„Această expoziţie este o expoziţie experiment. De obicei, facem expoziţii de artă politică, ecologică, ne asumăm ce se întâmplă în jurul nostru. De data asta, colegii mei s-au mirat că facem o expoziţie Rock – Rock – Rock. Este prima oară când fac acest experiment în care te foloseşti de o muzică foarte puternică. Îmi doream ca artiştii să nu se mai gândească la compoziţie, la absolut nimic, ci se meargă pe ritmurile muzicii. Prin dinamica muzicii rock să pună sunetul pe pânză. Noi, artiştii, am încercat pe muzica trupei Rammstein să întrupăm aceste vibraţii, să ne dezlănţuim, să exprimăm emoţia pe care muzica ţi-o dă. E foarte greu să treci aceste emoţii în zona vizuală. Dar în felul acesta transmitem şi privitorului o altă senzaţie, o multitudine de emoţii”, a spus la vernisaj Vioara Bara, bucuroasă ca artiştii au răspuns la provocare.
Curatorul a menţionat efortul şi creativitatea fiecărui artist expozant, printre alţii pomenindu-l pe Tudor Frâncu, al cărui demon s-a desfăşurat pe un întreg perete al galeriei, şi dacă ar mai fi avut loc ar fi continuat, pe Virgiliu Filipov din Republica Moldova, prezent la vernisaj, cu lucrarea „Dacă ploaia s-ar opri”, pe Terez Matza Muranyi care şi-a filmat performance-ul inspirat de Rammstein, transformându-se într-o „femeie-pensulă” pictând pe bucăţi de cartoane, sau pe Olivia Roşca, inspirată de muzica trupei Mustag. Nu l-a uitat nici pe Leo Becket, cel mai tânăr artist care a răspuns provocării acestei teme, şi care are doar 15 ani.
În expoziţie se poate admira şi o lucrare colectivă realizată în galerie de 10 artişti plastici.
„Aşa s-a creat expoziția de Artă Contemporană Rock – Rock – Rock, împreună, ca parte a unui adevărat lucru în echipă. Acest proiect nu a fost doar o provocare artistică, ci și o mare oportunitate de team building, în care toată lumea a putut contribui la succesul comun, întărirea spiritului de echipă și cooperarea creativă”, a punctat artista Kozma Andrea.
Expoziţia „Rock – Rock – Rock” poate fi vizitată până în 12 septembrie.
Trimite articolul
XUNDE e arta acolo? Alea-s numai porcarii!
-
Citeste ,, Istoria frumusetii ‘ de Unberto Eco sau o carte de istoria artei .
Poate te ajuta sa intelegi ce este frumosul .
Trupa Mustag?