Scoala oradeana pune în evidenta momentul aniversar din acest an printr-o serie de manifestari cultural-artistice pregatite de conducerea scolii. Programul propriu zis – o expozitie si un concert la Teatrul Arcadia, joi, de la ora 16, si un concert al elevilor, vineri, de la ora 17, la Filarmonica de Stat – este, potrivit directorului Marian Boboia, meritul atât al celor care învata aici, cât si al celor care îi îndruma pe acest drum de creatie si perfectionare continua.
Înfiintata acum opt decenii, Scoala Populara de Arte a capatat onomastica actuala, un omagiu adus compozitorului si dirijorului Francisc Hubic, în anul 1990.
Taxe decente
Munca depusa peste ani de cadrele didactice ale scolii este concretizata în generatiile întregi de artisti si numeroasele sectii de specialitate, multe dintre acestea venind sa completeze oferta mai putin cuprinzatoare a liceelor cu profil de muzica sau arte plastice.
Pluralismul sectiilor si disciplinelor se reflecta în toate domeniile care graviteaza în jurul cuvântului „frumos”.
Astfel, artele plastice beneficiaza de ateliere de pictura, grafica, sculptura, pictura sau design. La fel de bine stau si sectiile de muzica si coregrafie. Genurile canto, canto clasic, muzica usoara, muzica populara sunt adevarate centre vocal-instrumentale.
Anual, 300-350 de tinere talente sunt scolarizate, iar taxa anuala de 3.000.000 de lei nu este un impediment pentru cei care doresc sa capete o educatie artistica din partea unor cadre specializate.
Festival în proiect
Activitatea intensa existenta în cadrul scolii este recompensata în fiecare an cu zeci de premii si recunoasteri ale unor prestigioase manifestari culturale nationale. Este de notorietate faptul ca, spre exemplu, doua dintre cele patru editii ale emisiunii-concurs a televiziunii nationale „Ploaia de stele” au fost câstigate de elevi ai Scolii Populare de Arta oradene.
De altfel, lasând modestia deoparte, directorul Scolii Populare de Arta spune ca, într-o ierarhie a institutiile de acest gen din tara, „«Francisc Hubic» este printre primele, iar din punct de vedere al sectiei de canto muzica usoara este clar cea mai buna”.
Dintre viitoare proiecte de care Marian Boboia vorbeste, si care se doresc materializate, face parte si un Festival al Scolilor de Arte. La evenimente vor participa directorii mai multor scoli de Arte din tara si un consilier din cadrul ministerului Culturii, Maria Feczko.
Laura Voicu
Citiți principiile noastre de moderare aici!