Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Oradea vă invită la deschiderea Expoziției de Artă Contemporană „Rock – Rock -Rock”, care va avea loc sâmbătă, 24 august de la ora 18, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate Oradea. Curatorii expoziţiei sunt Vioara Bara și David Aron Indig.
Expun artiștii: Petru Bara, Vioara Bara, Thomas Becket, Cristian Ciubotaru, Timeea Doczi, Tudor Frâncu, Virgiliu Filipov, Dorel Găină, Kinga Hollo, Adi Judea, Egyed Judit, Eugenia Mangra, Ieronim Moruț, Evi Muranyi Matza, Mihaly Muranyi, Terez Matza Muranyi, Monica Nechita, Nada Panait, Mariana Pădurean, Maria Pirtea, Simona Poinar, Anca Punct, Ludovic Zoltan Pongracz, Olivia Roșca, Lia Adela Rus, Horea Sălăgean, Mariana Scubli, Mateaș Ștefania, Mirela Ungureanu, Teodora Vlaicu.
„Una dintre cele mai fascinante combinații este cea dintre arta plastică și muzica rock. Această sinteză nu doar îmbogățește experiența artistică, dar și creează noi modalități de a percepe și interpreta ambele forme de artă. Muzica rock, cunoscută pentru energia vibrantă și versurile provocatoare, poate deveni sursă puternică de inspirație pentru pictori. Ritmul rapid, tonalitățile intense și dinamica specifică genului pot influența tehnicile de aplicare a culorilor, alegerea cromatică, și compoziția generală a lucrării. Se pot folosi linii și forme agresive, culori stridente și contraste puternice pentru a reflecta tumultul și intensitatea unei melodii rock.
Artiștii plastici care se inspiră din muzica rock nu reproduc doar vizual ceea ce aud, ci își integrează emoțiile și stările de spirit induse de muzică. Rock-ul cu multitudinea sa de genuri și de subgenuri – de la punk și metal la melancolie și introspecție. Aceste stări emoționale se pot traduce în picturi care exprimă conflicte interioare, frustrare, dar și speranță și transformare. Spre exemplu, tehnici non-convenționale, de la dripping (picurarea pe pânză), la splattering (stropirea) sau impasto (aplicarea groasă a vopselelor) pot adăuga textură și un dinamism care reflectă energia muzicii. De exemplu, la Jackson Pollock tehnicile de dripping și action painting au fost influențate de jazz și ulterior de muzica rock. Sau Jean-Michel Basquit a integrat elemente de cultură urbană și muzică rock, creeând lucrări care pulsează de viață și energie. A picta pe rock este o experiență de sinestizie în care sunetul și culorea se unesc pentru a creea o artă vibrantă și dinamică care poate oferi privitorului o experiență multisenzorială”, punctează curatorii Vioara Bara și David Aron Indig.
Citiți principiile noastre de moderare aici!