Festivalul Național de Artă Naivă sărbătorește zece ani. La Muzeul Ţării Crişurilor, în sala de expoziţii temporare de la etajul III, a fost vernisată expoziţia aniversară, care prezintă 91 de lucrări realizate de 20 artişti consacraţi în universul artei naive naţionale.
„Într-un univers artistic dominat de reguli şi convenţii, arta naivă se distinge prin inocenţa şi spontaneitatea sa. Aceasta este o formă de artă care nu se supune normelor academice, ci emană direct din imaginaţia şi inima artistului. Culorile strălucitoare, scenele de viaţă rurală, personajele fermecătoare şi luminoase sunt doar câteva dintre caracteristicile definitorii ale artei naive româneşti”, spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Amfitrionul evenimentului a fost Cornel Abrudan, şeful Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor. Curatorul expoziţiei, muzeograful Augustin Ţărău, l-a felicitat pe Mircea Stroe pentru străduinţa de a menţine viu interesul publicului larg pentru acest gen de artă. „Conform definiţiei, prin arta naivă se înţelege fenomenul apariţiei la sfârşitul secolului al XIX-lea şi continuând cu secolul XX a unor creaţii aparţinând unor individualităţi care nu au frecventat şcoala de artă ci au ajuns să îşi exprime atât viziunea cât şi mijloacele de exprimare plastică”, spune curatorul, precizând că artistul naiv îşi conservă şi cultivă talentul pur cu care a fost înzestrat de la Dumnezeu de la bun început. „Atributul cheie care defineşte o pictură naivă este copilărescul”, explică Augustin Ţărău, printre alte caracteristici numărându-se culorile vii, fiinţele care populează lucrările de artă, precizia detaliilor şi umorul.
„Această ediţie a expoziţiei revine spre tematica satului. Sunt scene sau imagini care relflectă peisaje din zona în care trăiesc pictorii, reflectă activităţi care ţin de muncile agricole şi nu numai, reflectă sărbători care sunt legate de obiceiurile tradiţionale din satele respective. De asemenea, s-a revenit spre cromatica clasică, deschisă, sinceră, lipsită de acele tipare care sunt în pictura profesionistă. Stilul este specific fiecăruia, este bine pus în valoare. Aş spune că profesionalismul acestor artişti naivi ţine de faptul că au rămas fideli unei tradiţii”, ne-a precizat criticul de artă Aurel Chiriac, amintind că aproape toţi artiştii au absolvit o şcoală populară de artă.
La venisaj a fost prezent şi Liviu Andronic, directorul Şcolii Populare de Arte „George Enescu” din Botoşani, care de la prima ediţie a trimis din patrimoniul şcolii zeci de lucrări de artă naivă.
„Eu nu fac altceva decât să fiu mesagerul artei naive botoşenene care ani şi ani a fost un pilon de bază al şcolii noastre populare de artă, şi un cărăuş care aduce la Oradea, de zece ani, măcar câteva tablouri de la Botoşani pentru a participa la expoziţia festivalului”, a spus Liviu Andronic, care a acordat din partea Şcolii Populare de Arte „George Enescu” o diplomă Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Mircea Stroe a mulţumit partenerilor festivalului: Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al judeţului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, Visit Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea şi cele patru licee, Liceul de Artă Oradea, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, Coelgiul Naţional „Iosif Vulcan” şi Liceul ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.
[eadvert]
Premii decanilor de vârstă
Fiind o ediţie aniversară, Mircea Stroe a ţinut să acorde trei premii unor pictori naivi. Un premiu a fost decernat Cameliei Constantin. Următoarele două premii au fost câştigate de decanii de vârstă ai festivalului. Premiul I a fost oferit pictorului Gheorghe Ciobanu pentru lucrarea „Universul satului” şi Marele Premiu a fost atribuit lui Ioan Măric pentru lucrarea „La bâlci”.
De altfel, de la 1 septembrie, şcoala în care a păşit în urmă cu 71 de ani artistul Ioan Măric, îi poartă numele. Acum se numeşte Şcoala gimnazială „Ioan Măric” din Luncani, comuna Măjeni, Bacău. O sărbătoare mare la care nu s-a aşteptat şi nici nu a visat vreodată. „Eu am dus satul meu peste mări şi ţări, şi uite că munca îmi este răsplătită”. Pe 12 octombrie, artistul a aniversat 78 de ani de viaţă.
„Mulţumim domnului Mircea Stroe că a aut iniţiativa de a înfiinţa Asociaţia Artiştilor Naivi din România, la care eu sunt preşedinte de onoare şi fac şi eu atât cât pot. Am promovat arta naivă peste mări şi peste ţări, fiecare dintre noi cu stilul caracteristic pe care îl are”, a spus Ioan Măric.
Gheorghe Ciobanu a apreciat că peste toate necazurile care se întâmplă în lume, are loc şi un astfel de eveniment de mare sensibilitate şi fericire artistică.
„Noi, naivii, copiii cu inocenţă, vrem să împărtăşim acest manifest de mare frumseţe interioară cu dumneavoastră, cu toţi. Când dăruieşti cu bucurie înseamnă că locuieşte duhul lui Dumnezeu în tine”, a încheiat Gheorghe Ciobanu.
În cadrul vernisajului a avut loc şi un moment muzical susţinut de violonistul Filarmonicii de Stat Oradea, Fodor Jozsef. Expoziţia va putea fi vizitată până în 5 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!