[eadvert]
Reprezentantă de seamă a muzicii populare românești, artista Viorica Flintaşu îşi va lansa marți, 12 decembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Ţării Crişurilor, volumul autobiografic „Cântecul dorului nesfârşit”.
„Volumul este o autobiografie completă din toate punctele de vedere, 371 de pagini menite să ilustreze o viață de om, cu tristețile și bucuriile ei, dar mai ales să imortalizeze anii puși în slujba cântecului popular bihorean. În primele capitole, autoarea face o întoarcere în timp, la anii copilăriei și locurile dragi din Săliște de Beiuș, urmărind maturizarea tinerei de 22 ani, mutate în București și evocându-l pe cel care i-a fost frate, poetul Gheorghe Pituț, plecat la alte «stele fixe» mult prea devreme. Creația artistică și viața de artist are cea mai mare pondere în cadrul volumului: evoluția spre cele mai prestigioase scene din țară și din străinătate, răsplata cu cele mai înalte distincții și premii, mărturii ale iubirii, admirației și respectului din partea colegilor de breaslă și a prietenilor, iar la final, din a horelor cunună, câteva dintre cele mai frumoase cântece”, se arată în descrierea cărţii apărute anul acesta la Editura Muzeului Ţării Crişurilor Oradea.
Viorica Flintaşu, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră s-a dăruit scenei din dragoste pentru cântec. „Mi-am împrospătat mereu repertoriul, căutându-i pe acei înzestraţi rapsozi ai satelor bihorene, iar unele cântece s-au născut din preaplinul inimii mele, din dor şi drag pentru locurile de obârşie, pentru neamul meu cu existenţă milenară”, a mărturisit pentru TVR artista Viorica Flintaşu., care a debutat la 16 ani pe scena Casei de Cultură din Ștei.
După finalizarea studiilor, Viorica Flintaşu a activat ca bibliotecară în Criștioru de Jos, Rieni și Dobrești. A debutat în anul 1960 pe scena Casei de Cultură din Ștei. În anul 1964 se căsătorește și se stabiliște la București. În anul 1966 debutează la Radiodifuziunea Română, cu Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii, condusă de dirijorul George Vancu și la Televiziunea Română. În același an îi apare primul disc la Casa „Electrecord”. Între anii 1967-1970, a fost solistă de muzică populară a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”, orchestră desființată în anul 1970, iar între 1970-1975 a fost solista Ansamblului artistic „Doina” al Armatei – București. Din anul 2000, Viorica Flintașu, este membră a Academiei Artelor Tradiționale din România. În anul 2001 a devenit Cetățean de onoare al municipiului București. În anul 2003 i s-a decernat diploma „Pro Meritis”, a Direcției pentru Cultură a județului Bihor. În anul 2003, în cadrul spectacolului „500 de ani de atestare documentară” primăria din Ștei i-a acordat Diploma de Excelență.
Moderatorul evenimentului din 12 decembrie va fi dr. Vasile Todinca, cercetător I la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de istoricul prof. univ. dr. Blaga Mihoc, Liviu Florin Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, și de lector univ. dr. Ioan Laza, Universitatea din Oradea, alături de autoare, Viorica Flintașu.
Atmosfera va fi întregită de un recital de colinde susținut de Viorica Flintașu împreună cu Florica Bradu, Florica Zaha, Maria Sidea, Irina Mihoc, Antonela Ferche Buțiu, Dana Ionela Jurjuț, Radu Potoran, Ciprian Mocan, Andrei Corb.
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
Trimite articolul
XDintre toate doamnele Florica și Viorica, și au fost multe, dar unele ne-au lăsat pentru o lume mai buna, parca de dna Flintasu ma simt cel mai apropiat. Cei mai tineri nu au de unde ști, dar în alte vremuri te simțeai cumva ca bihorean când în puținele ore de emisie ale TVR le puteai vedea pe aceste femei minunate, talentate, pline de personalitate și îmbrăcate în minunatul port de Bihor. O sa va supărați, dar majoritatea relativă erau din țara Beiușului, de unde (după cum v-ați dat seama până acum) ma trag și eu. La mulți ani cu sănătate dna Flintasu!