O propunere inedită pe care artistul vizual Roxana Netea o face municipalităţii este proiectul „Regenerare urbană prin artă – Promenada Podul Sfântul Ladislau”, la care Roxie îşi doreşte să colaboreze cu mai mulţi artişti plastici. Artista speră ca o dată proiectul realizat, să fie ca o galerie de artă în aer liber.
[eadvert]
Propunerea ei vizează cele 50 de arcade, nișe încastrate în zid, dispuse simetric pe toată lungimea promenadei de sub Podul Sfântul Ladislau.
„Această alee de pe malul Crișului se transformă vizual într-o narațiune în imagini care oferă o hartă conceptuală a spiritului artistic local, și totodată un mijloc de explorat pentru localnicii și vizitatorii orașului Oradea”, spune artista.
Procedura de selecție a artiștilor participanți în realizarea muralelor, care ar putea fi în număr de 25, se va realiza printr-un apel de proiecte deschis și jurizat de o echipă formată din profesori universitari de specialitate, artiști vizuali și urbaniști, iar demersul realizării a 413 m2 de culoare, formă și concept se va înscrie pe durata unor 14 zile de muncă, chiar desfășurarea evenimentului devenind un punct de atracție pentru călătorii urbani.
Proiectul îşi propune, printre altele, să susțină și să încurajeze comunitatea artistică locală. Muralele realizate de artiştii orădeni vor fi apreciate de cât mai mulţi spectatori, extrăgând arta din mediul formal, făcând-o mult mai accesibilă.
„ În vremuri în care lumea e prea ocupată să viziteze un muzeu sau o galerie, aceste intervenții urbane propun un tip de abordare inedit prin care arta face un pas spre public. De asemenea, revitalizează o zonă centrală a orașului, prin estetic, culoare, concept, harta obiectivelor turistice îmbogăţindu-se astfel cu noi perle vizuale care povestesc despre frământările contemporane ale omului modern”, precizează Roxie.
Scopul final este motivația de a oferi comunității nevoia de a restabili conexiunea cu acest imens organism urban în care trecutul, viitorul și prezentul se împletesc armonios, spune artista, crearea acestei galerii având menirea „de a stârni dialoguri pentru comunitate și monologuri pentru privitori”.
Anul acesta, în vară, Roxie Netea îşi doreşte să organizeze şi un Festival de artă stradală, în care ar putea fi inclus şi acest nou proiect.
Omagiu arhitectului Rimanóczy, o nouă pictură murală propusă de Roxana Netea
Trimite articolul
XO porcarie sub umbrela artei. Bai mazgaliti artistisc primaria si pe tutu de Birtabimpreuna cu sclavetele Sandu aka Drop.
-
O, daaaaaaa…
Kitch
Inteleg ca arta e arta… si e frumoasa…dar totusi sa nu exageram. 🙂 Sper ca Primaria nu va fi de acord
Kitch total…ca și majoritatea lucrărilor de la “Galeria” de pe Pietonală, unde arta e confundată cu bricolajul.
Ar fi o atractie ‘Altfel’. Mult succes Roxie
mai bine ati scoate toate betoanele de pe malurile Crisului si ati planta o padure galerie care traverseze tot orasul, cu rol de recreere. Dar stim cu totii ca la tarani le plac betoanele vopsite si lebedele facute din cauciucuri vechi
DIXIT pentru toti!
Merge cu o conditie, dati libertate artistului. Daca veniti iar cu imagini prestabilite devine kitsch.
Disneyland de Oradea ? 🙂
eu propun sa-si vada de treaba ei si sa ne lase cu tampeniile astea asa zis “artistice”! NU exista arta adevarata in orasul asta, “artistii” astia sunt seminte
DEVINE TIGANIE DEJA ATATA VOPSEA PE PERETI.
NU MAI ARATA BINE. E CAM MULTA DEJA IN ORAS.
LASATI PERETII ASA CUM SUNT CA SUNT FRUMOSI.
Ar putea face ceva frumos un singur artist bun, consacrat, cu o idee bine conturata, dar un amalgam de idei, concepte si culori provenind de la 25 de artisti diferiti cred ca ar fi deranjant ochilor privitorilor !
Raspunsul meu e unul siplu: NU!!!
Arata urat ca naiba.Sunteti nebuni ?
Asta e in stare sa mazgaleasca tot orsul, pt bani. Doar nu credeti ca o face gratism? Sunt bani multi la mijloc.
Kitch!!!
De loc nu-i frumos tare urât.
Asa ceva nu se potrivește cu peisajul, e prea colorat, dacă chiar vrea sa picteze ceva, ar putea crea imagini 3 D, care să reprezinte natura spre exemplu salcii, iarba verde, păsari ( pescăruși, rate, lebede), pescari care pescuiesc pe malul crisului. Fauna și flora ar trebui să fie tematica acestor picturi, 3D.